Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet richt zich in videoboodschap tot Canada

5 mei 2020 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prinses Margriet heeft zich dinsdag via een videoboodschap vanuit haar woning in Apeldoorn gericht tot de bevolking van Canada. Dit deed de prinses ter ere van de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding. Margriet (77) is tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in de Canadese stad Ottawa, waar prinses Juliana destijds haar toevlucht had gezocht.

Het was de bedoeling dat prinses Margriet later deze maand met haar man Pieter van Vollenhoven naar Ottawa en Toronto zou gaan om de Canadezen persoonlijk te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland. Ook zouden ze ontmoetingen hebben met veteranen. Vanwege de coronacrisis en alle maatregelen daarom heen is dat nu niet mogelijk.

Speciale banden

"Mijn man en ik keken er heel erg naar uit om Canadezen te ontmoeten, hier in Nederland en in Canada. Maar vanwege de coronacrisis moeten we geduld hebben en wachten totdat het veilig is om te reizen. Veel Canadezen hadden hier moeten zijn om op 5 mei de bevrijding van Nederland te vieren, maar helaas heeft de pandemie alle prachtige plannen verbrijzeld. Veel mensen keken enorm uit naar hun bezoek. De veteranen zouden met open armen zijn ontvangen", aldus de speciaal in het rood - de kleur van Canada - geklede prinses Margriet.

"Zoals u weet, vond mijn familie een veilige schuilplaats in Ottawa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat ik geboren ben in Ottawa voel ik me bijzonder sterk verbonden met uw land. Wanneer ik u bezoek, geeft Canada me altijd het gevoel dat ik thuis kom. Mijn tweede thuis. Canada's gastvrijheid voor mijn familie en Canada's sleutelrol in de bevrijding van mijn land van de nazi-bezetting liggen ten grondslag aan de speciale banden tussen onze beide landen tot vandaag de dag", vertelde prinses Margriet.

Oranje tulpen

De prinses liet zich filmen naast een enorme bos bijzondere oranje tulpen. Dat waren tulpen voortgekomen uit de zogenoemde 'Liberation 75'-tulpenbollen, die Margriet vorig jaar symbolisch had overhandigd aan veteraan Don White. Elk jaar worden 100.000 bollen geschonken aan Canada en in Ottawa wordt elk voorjaar een tulpenfestival gehouden, ter herinnering aan de bijzondere band met de Oranjes en met Nederland. "We hopen u allen weer te ontmoeten in goede gezondheid, en in de niet te verre toekomst", besloot prinses Margriet haar bijzondere boodschap.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--