Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Margriet stapt over de meelstreep

25 oktober 2019 · Leestijd 2 min

Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag in Nieuwdorp het vernieuwde Bevrijdingsmuseum Zeeland geopend. Met een historische openingshandeling stapte de prinses voor even in de voetsporen van haar grootmoeder, die 75 jaar geleden weer voet op Nederlandse bodem zette.

In de voetsporen van Wilhelmina

Voor de openingshandeling stapte prinses Margriet over een meelstreep. Hiermee trad zij in de voetsporen van haar grootmoeder koningin Wilhelmina, die op 13 maart 1945 in het Zeeuwse Eede na vijf jaar ballingschap in Londen terugkeerde in Nederland. Hierbij stapte de koningin over een symbolische landsgrens, opgetrokken uit meel.  

Lees verder onder de foto's.

Spectaculaire demonstratie

Voorafgaand aan de openingshandeling woonde prinses Margriet een spectaculaire demonstratie van het Korps Commandotroepen bij en sprak zij met oorlogsveteranen. Vervolgens kreeg de prinses een rondleiding door het vernieuwde museum en ontmoette zij vrijwilligers die mee hebben gewerkt aan de bouw van het hernieuwde museum.

Het is niet de eerste keer dat de prinses het Bevrijdingsmuseum bezoekt. In 2009 opende zij het nieuwe Bevrijdingsmuseum in het kader van de 65e herdenking van de bevrijding van Zeeland.

Slag om de Schelde

Het Bevrijdingsmuseum besteedt veel aandacht aan de Slag om de Schelde, die precies 75 jaar geleden in de omgeving van het museum plaatsvond.

De geallieerden moesten de oevers van de Westerschelde veroveren op de Duitse bezetter om de al bevrijde haven van Antwerpen te kunnen bevoorraden. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied en kostte duizenden burgers en militairen het leven. Pas op 8 november waren de Duitsers verslagen.

Koninklijke aandacht voor 75 jaar bevrijding

In het kader van 75 jaar bevrijding bezoekt de prinses verschillende evenementen en herdenkingen. Zo zal zij aanstaande zondag samen met haar echtgenoot professor Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn bij de Memorial Day of Canada.

Ook bij andere leden van het Koninklijk Huis is er aandacht voor deze bijzondere mijlpaal. Zo zal koning Willem-Alexander op 29 oktober samen met de Poolse president Andrjez Duda de viering van 75 jaar bevrijding in Breda bijwonen.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--