Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroonprinses Mary maakt zich zorgen

13 september 2021 · Leestijd 3 min

De Deense kroonprinses Mary heeft maandag aandacht gevraagd voor de situatie waarin jongeren terecht zijn gekomen door de coronapandemie. "Veel jongeren hebben geleden", zei Mary tijdens haar toespraak bij de opening van de 71e bijeenkomt van het Regionaal Comité voor Europa van wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Veel kinderen en jongeren hebben met veel moeite proberen om te gaan met de beperkingen vanwege de coronacrisis. Volgens de kroonprinses raakten veel van hen in een sociaal isolement. "Met vier jongeren in ons huishouden en het werk bij de Mary Foundation heb ik gezien hoe langdurig sociaal isolement de stemming en het gedrag van jongeren beïnvloedt", zei ze.

Mary maakt zich daar de grootste zorgen over. "We beginnen nog maar net de impact te erkennen die beperkte sociale interactie, verstoringen van onderwijs en werkgelegenheid en een onzekere toekomst kunnen hebben gehad op onze jongere generatie."

Volgens Mary heeft het missen van fysieke contacten jonge mensen getroffen op een belangrijk en kwetsbaar moment in hun leven. Ze vindt dat er meer gedaan moet worden om de negatieve gevolgen van de pandemie op het geestelijk welzijn van kinderen, jongeren en kwetsbare groepen in de samenleving tegen te gaan. "De pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we geestelijke gezondheid niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen."

Mary verwacht dan ook veel van de Mental Health Coalition, een initiatief van de WHO om de steun en investeringen in geestelijke gezondheidsinitiatieven te vergroten. De kroonprinses noemt dat een "impuls die nu dringender dan ooit nodig is".

Vaccinatie

Tenslotte ging Mary ook nog in op de diverse vaccinatieprogramma's in de wereld. Ze doelde niet alleen op de coronavaccins maar ook op die van ziekten als mazelen. De Deense royal heeft zich al vaker sterk gemaakt voor een eerlijkere verdeling van vaccins. Tijdens haar toespraak vroeg ze daar weer aandacht voor.

"Vaccinatie helpt om kinderen een gezonde levensstart te geven. Ontwikkeling in de vroege kinderjaren, interventies door middel van huisbezoeken, voorschoolse educatie, goede voedingspraktijken en het wegnemen van milieubedreigingen versterken dat fundament." Daarom is ze blij dat de WHO de Europese vaccinatie-agenda 2030 lanceert. Die heeft tot doel de vaccinsolidariteit tussen landen op te bouwen. "Ik kijk ernaar uit om een rol te spelen in het ondersteunen van deze nieuwe agenda", zei Mary aan het eind van haar speech.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--