Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinsjesdag 2021 weer in aangepaste vorm

21 september 2021 · Leestijd 5 min

Ook dit jaar wordt Prinsjesdag vanwege de coronaregels geen uitbundige dag, zoals eerdere jaren wel het geval was. De gebruikelijke rijtoer van de koning door Den Haag gaat net als vorig jaar niet door en het koninklijk gezelschap gaat met de auto naar de Grote Kerk. Daar zal de koning de troonrede uitspreken. De gemeente heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen.

Ook is dit jaar weer minder militair ceremonieel bij de kerk en gaat de afsluitende balkonscène bij Paleis Noordeinde niet door. De ceremonie is op televisie te volgen. Als de rijtoer wel was doorgegaan, zouden de koning en de koningin in de Glazen Koets hebben gezeten. De Gouden Koets, waarmee de koning en zijn voorgangers jarenlang op Prinsjesdag van het paleis naar het Binnenhof reden, staat al een tijdje na een renovatie in het Amsterdam Museum. Vanaf dinsdag trouwens met een geopende deur, waardoor bezoekers het met borduurwerk bedekte interieur beter kunnen zien.

Of het dinsdag zichtbaar zal zijn, is nog de vraag; maar onlangs werd bekend dat koningin Máxima een breukje heeft opgelopen in haar rechterhand. Donderdag was te zien dat de hand gespalkt was, toen ze bij de opening van de nationale supercomputer Snellius in Amsterdam was.

Het programma van Prinsjesdag ziet er volgens de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag ongeveer zo uit: Om 12.00 uur vertrekken de Kamerleden vanaf de tijdelijke locaties van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer naar de Grote Kerk. Om 12.45 uur zullen ze daar dan plaatsnemen. Om 13.15 uur, zo is de bedoeling, vertrekt de koning met het koninklijk gezelschap per auto vanaf zijn werkpaleis Paleis Noordeinde naar de kerk. Daar zullen ze rond 13.20 uur aankomen en aansluitend zal de koning de troonrede uitspreken.

In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van het nu demissionaire kabinet voor het komende jaar. Deze wordt uitgesproken in de Grote Kerk, maar normaal gesproken gebeurt dat in de Ridderzaal. Maar omdat vanwege corona meer ruimte nodig is, wordt uitgeweken naar de andere locatie. Die is groter en er is voldoende ruimte om 1,5 meter van elkaar te blijven.

Volgens de grondwet moeten alle 225 leden van de Eerste en de Tweede Kamer bij het uitspreken van de troonrede aanwezig kunnen zijn. Of alle Kamerleden zullen komen, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat gasten niet mogen komen en dat namens het kabinet alleen de ministers komen.

Om 13.45 uur keren de Kamerleden terug naar hun eigen gebouwen en om 15.00 uur gaat de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met het traditionele koffertje naar de Tweede Kamer om de miljoenennota aan te bieden.

Twee groepen hebben aan de gemeente Den Haag doorgegeven dat ze daar willen gaan demonstreren. Op het Plein, naast het Binnenhof, staat een protest gepland voor meer vrouwen en meer diversiteit in de politiek. Bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer willen vertegenwoordigers van jongerenclubs demonstreren tegen het leenstelsel.

"Ik vind het ontzettend jammer dat het weer niet doorgaat", stelt Johan Vlemmix tegen het ANP. De bekende koningshuisliefhebber staat normaal gesproken ieder jaar vooraan om naar de koets met de Oranjes te zwaaien tijdens de rijtoer, maar dat zit er dit jaar weer niet in. "Vorig jaar ben ik tegen alle adviezen in wel gaan kijken. In het oranje en met mijn speciale "oranje-bumper" om afstand te houden, maar zonder de koning is het maar een saaie boel. Prinsjesdag zonder koning is als een verjaardag zonder gasten."

Ook Oscar Meijer uit Amersfoort vindt de tweede sobere Prinsjesdag op rij jammer. Al sinds begin jaren tachtig staat Meijer in opvallende oranje outfits langs de route van de rijtoer en is daarmee een bekend gezicht geworden in het Haagse. "Ik heb eventjes overwogen om toch te gaan kijken, misschien vanuit mijn hotelkamer, maar toen burgemeester Van Zanen opriep niet te komen, ben ik van dat idee afgestapt. En waarschijnlijk zie ik dan toch ook niks omdat ze in een auto zitten." Hij volgt het gebeuren dus weer vanuit huis. "Maar dat is toch een heel andere ervaring."

Oranjefan Johan Vlemmix bij paleis Noordeinde
Oranjefan Johan Vlemmix bij paleis Noordeinde.

Behalve dat het jammer is dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich door de coronamaatregelen weer niet kunnen laten zien aan toegestroomd publiek, komt het ook hun populariteit niet ten goede, menen Meijer en Vlemmix. "Die onzichtbaarheid is een gevaar voor de monarchie.", zegt Meijer. Hij denkt dat als mensen de Oranjes vaker hadden gezien dat de gemoederen over bijvoorbeeld de reis naar Griekenland vorig jaar oktober niet zo hoog opgelopen waren. "Dan hadden de mensen ze wat meer gegund." Vlemmix deelt die mening. "Hij kan zo populair zijn. Maar nu komt hij vaker negatief in het nieuws, zoals over het jagen bij Het Loo, en dat is natuurlijk niet goed."

Bij Vlemmix en Meijer blijven de Oranjes echter onverminderd populair. Beide Oranjefans kijken uit naar volgend jaar, wanneer Prinsjesdag hopelijk weer in de oude vertrouwde vorm doorgaat. Met rijtoer en balkonscène. En als het goed is, ook met prinses Amalia. Zij zal zich naar verwachting vanaf haar 18e ook laten zien op Prinsjesdag. "Dat maakt het extra speciaal als we er weer naartoe kunnen. Ik verheug me erop", besluit Meijer.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--