Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Queen Elizabeth maakt zich op voor weer een nieuw record!

7 juli 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth II maakt zich op voor een nieuw record. Als Boris Johnson aftreedt en er dient zich een nieuwe premier aan, dan zal de 96-jarige Elizabeth de Britse vorst zijn die de meeste premiers onder zich zag dienen.

Op dit moment zag zij veertien premiers aan zich voorbijgaan. Dit is een record dat zij deelt met koning George III, die van 1760 tot 1820 op de troon zat. Ook hij telde veertien premiers tijdens zijn 59-jarig koningschap.

Het zou nog een record zijn voor Elizabeth, die inmiddels zeventig jaar haar functie bekleedt. Zij is op de Franse koning Lodewijk XIV na de langstzittende monarch in de geschiedenis. Lodewijk XIV behield zijn troon ruim 72 jaar. Als Elizabeth nog twee jaar niet aftreedt of overlijdt, wordt zij de recordhouder.

De Britse premier Boris Johnson stapt volgens Britse media op. Hij komt volgens de BBC donderdag met een verklaring. Zijn vermoedelijke vertrek volgt op een nieuw schandaal dat heeft geleid tot het opstappen van tientallen bewindslieden.

Terug op Windsor Castle

Na ruim een week is Koningin Elizabeth weer terug op Windsor Castle, melden verschillende Britse media. De 96-jarige koningin was de afgelopen tijd in Schotland voor een officieel bezoek en bracht ook tijd door op het landgoed Sandringham in Norfolk.

Elizabeth heeft het druk gehad in Schotland. De vorstin woonde onder meer een militaire parade bij in Edinburgh en sprak met de Schotse premier Nicola Sturgeon. Mogelijk keert Elizabeth binnenkort weer terug naar Schotland. De koningin spendeert daar meestal haar zomervakantie op Balmoral Castle, haar landgoed.

De koningin hoopt komende dinsdag het George Cross te kunnen uitreiken. Pas op de dag zelf wordt besloten of Elizabeth, die al een tijdje kampt met gezondheidsproblemen, de uitreiking zal bijwonen.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--