Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Queen en Canadezen vieren samen nationale feestdag

1 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth heeft donderdag een boodschap gestuurd aan alle Canadezen om met hen de nieuwe nationale feestdag van het land te vieren. De boodschap van de Queen werd gedeeld via social media.

In Canada, onderdeel van het Gemenebest met Elizabeth als symbolisch staatshoofd, wordt donderdag de zogenoemde National Day for Truth and Reconciliation gevierd. Deze dag werd in 2013 gecreëerd om mensen te wijzen op de negatieve effecten die het Canadees-Indiaanse schoolsysteem vroeger had op de inheemse bevolking van het land. Op de speciale kostscholen werden inheems-Canadese mensen geleerd om af te stappen van hun eigen inheemse cultuur, gebruiken en geloof. Dit werd ook wel culturele genocide genoemd.

Sinds dit jaar wordt de dag, die ook bekend staat als Orange Shirt Day vanwege de aanmoediging om oranje te dragen als erkenning, officieel als vrije dag erkend in het hele land. Koningin Elizabeth refereert daar in haar boodschap dan ook aan.

"Ik ben in gedachten bij alle Canadezen die op deze eerste officiële National Day for Truth and Reconciliation reflecteren op de pijnlijke geschiedenis die inheemse mensen hebben meegemaakt op de kostscholen", aldus de Queen. Elizabeth erkent dat er nog veel moet gebeuren om deze wond te laten helen en "door te kunnen bouwen aan een inclusieve gemeenschap."

Bron: ANP

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--