Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Queen gaat op reis met dochter Anne en kleinzoon William

25 juni 2021 · Leestijd 4 min

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie staat de zogenoemde Holyrood Week weer op de agenda van koningin Elizabeth. De Queen reist van 28 juni tot 1 juli af naar Schotland en zal zich daar alleen bezighouden met Schotse zaken. Vorig jaar ging het jaarlijkse bezoek aan Schotland vanwege de coronapandemie niet door.

Tijdens haar rondreis bezoekt Elizabeth verschillende liefdadigheidsinstellingen, ondernemingen en culturele instellingen. De rondreis brengt haar onder meer langs de steden Edinburgh, Glasgow en Stirling. Tijdens haar bezoek aan Schotland zal de Queen verblijven in het Palace of Holyroodhouse, Elizabeths residentie in Edinburgh.

De koningin zal tijdens haar bezoek aan Schotland niet alleen zijn. Haar kleinzoon William zal haar op de eerste dag van haar tour vergezellen, terwijl haar dochter Anne op 30 juni en 1 juli met Elizabeth mee zal gaan.

Door het bezoek aan Schotland zal Elizabeth mogelijk niet aanwezig zijn bij de onthulling van het standbeeld van Diana in de tuin van Kensington Palace op 1 juli. De prinsen Harry en William zullen wel aanwezig zijn. Zij zullen naar verluidt allebei een aparte speech geven als eerbetoon aan hun moeder.

Minder koninklijke reizen

William_en_Catherine_koninklijke_trein.jpg

De Britse royals zijn door de coronapandemie veel minder reislustig geweest. Dat staat in het financieel jaarverslag over de periode maart 2020 tot maart 2021. Alleen prins Charles stapte in het vliegtuig voor buitenlandse reizen.

Zo vloog hij in oktober naar Koeweit voor de uitvaart van emir Sabah al-Ahmad al-Sabah. Een maand later ging Charles opnieuw naar het buitenland. Met zijn vrouw Camilla bezocht hij Berlijn en was hij samen met haar te gast in het Duitse parlement.

De andere leden van de Britse koninklijke familie bleven in Groot-Brittannië. Koningin Elizabeth nam twee keer het vliegtuig om naar een van haar buitenverblijven te reizen. Prins William en zijn vrouw Catherine namen eind vorig jaar de koninklijke trein om een aantal bezoeken af te leggen. Het waren de enige officiële reizen die betaald zijn vanuit de toelage die het koningshuis jaarlijks krijgt uit de Sovereign Grant.

Lees verder onder de foto.

De totale kosten van de reizen bedroegen ruim 920.000 pond, zo’n 1 miljoen euro. Dat bedrag staat in schril contrast met de 3,3 miljoen euro die de royals tussen maart 2019 en maart 2020 verreisden.

Dat er zo weinig gereisd werd door de royals wil niet zeggen dat ze zich niet hebben laten zien. Vanwege corona konden ze beperkt reizen, maar via videoboodschappen of telefoongesprekken konden ze toch veel taken uitvoeren. Normaal zijn de royals betrokken bij zo’n 3.200 gelegenheden waarbij een of meer leden van de koninklijke familie aanwezig is. Nu waren dat er 1.470.

Kosten

Uit het financieel jaarverslag van de royals blijkt ook dat de Britten per persoon 1,29 pond (anderhalve euro) voor de koninklijke familie betalen. Vorig jaar was dat nog 1,23 pond. Het totale bedrag dat koningin Elizabeth en de rest van haar familie ontving kwam uit op bijna 86 miljoen pond (100 miljoen euro).

De royals krijgen het geld via de Sovereign Grant. Dat is een bedrag dat de regering ieder jaar aan de koninklijke familie betaalt om de officiële taken te kunnen uitvoeren. Het bedrag bestaat uit twee delen. Zo is er 51 miljoen pond voor officiële reizen, onderhoud van onroerend goed en de bedrijfskosten van het huishouden van The Queen. Daar bovenop ontvangt Elizabeth nog eens ruim 34 miljoen voor reserveringen.

De Sovereign Grant is een deel van de koninklijke inkomsten. De royals halen verder geld binnen door het openstellen van kastelen en paleizen die in hun bezit zijn. Vanwege de coronapandemie is daar in het boekjaar dat loopt van maart 2020 tot maart 2021 niet veel van terecht gekomen. Het bedrag kwam uit op 9,4 miljoen pond en dat betekende een neergang van 53 procent.

Uit het financieel jaarverslag blijkt dat het Britse koninklijk huis meer heeft uitgegeven dan dat er inkomsten werden gegenereerd. Vooral Buckingham Palace bleek een hoge kostenpost. Koningin Elizabeth was ruim 17 miljoen kwijt. Dat bedrag was zo hoog vanwege renovaties.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--