Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Queen krijgt lintje terug van Welshe Michael Sheen

31 december 2020 · Leestijd 2 min

Acteur Michael Sheen besloot in 2017 zijn koninklijke onderscheiding terug te geven nadat hij zich voor een lezing had verdiept in de geschiedenis van Wales. Dat vertelt de Welshe acteur in een interview. Sheen mocht zich sinds 2009 officier in de 'most excellent order of the British Empire' (OBE) noemen, maar besloot daar afstand van te doen.

Koningin Elizabeth II ontmoet acteur Michael Sheen tijdens een bezoek aan de Royal Academy of Arts
Koningin Elizabeth II ontmoet acteur Michael Sheen tijdens een bezoek aan de Royal Academy of Arts in het centrum van Londen op 23 mei 2012.

De acteur werd in 2017 gevraagd om de Raymond Williams-lezing te houden. Toen hij eenmaal klaar was met het schrijven van die lezing, besloot Michael dat hij zijn koninklijke onderscheiding niet kon houden. "Het was niet mijn bedoeling om respectloos te zijn, maar ik realiseerde me dat ik een hypocriet zou zijn als ik de dingen die ik had geschreven zou zeggen over de relatie tussen Wales en de Britse staat." In de lezing ging het onder meer over de verovering en onderdrukking van Wales door koning Edward I.

In het interview zegt Michael ook dat hij het pijnlijk vindt dat de Britse troonopvolger nog steeds de titel prins van Wales draagt. Dat is al het geval sinds de verovering van Wales door de koning van Engeland. Michael stelt dat het erg "betekenisvol en krachtig" zou zijn als die titel voortaan niet meer wordt overgedragen. Prins Charles is de huidige drager van de titel.

Honderden Britten

Elk jaar krijgen honderden Britten, zowel bekenden als onbekenden, een koninklijke onderscheiding. Ook in 2020. 

De Britse Formule 1-coureur Lewis Hamilton wordt in 2021 geridderd. Hij is een van de grootste Britse sportmannen ooit. De 35-jarige coureur mocht zich al lid in de Orde van het Britse Rijk (MBE) noemen. Die titel kreeg hij nadat hij in 2008 voor het eerst wereldkampioen werd. Nu mag hij zich ook Sir Lewis noemen, ridder in de Orde van het Britse Rijk.

Ook de Britse acteur Toby Jones is door koningin Elizabeth onderscheiden met een koninklijke ridderorde. De 54-jarige Jones wordt geprezen voor zijn inzet voor drama en acteerwerk.

Singer-songwriter Craig David mag ook een lintje in ontvangst nemen. Hij wordt onderscheiden vanwege zijn inzet voor de Britse muziekindustrie. De zanger scoorde hits met Fill Me In (2000) en 7 Days (2001).

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--