Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Queen nodigt voor het eerst 'buitenstaander' uit op Windsor Castle

15 juli 2020 · Leestijd 2 min

De veteraan Tom Moore, die wereldberoemd werd met een inzamelingsactie in de strijd tegen het coronavirus, wordt vrijdag op Windsor Castle tot ridder geslagen. Koningin Elizabeth zal hem hoogstpersoonlijk tijdens een zogenoemde 'investiture' een tik op de schouders geven met een zwaard, zoals dat hoort bij iemand met de titel 'Sir'. Dat heeft Buckingham Palace woensdag laten weten in een korte verklaring.

Tijdens de bijzondere ceremonie zal Elizabeth het zwaard gebruiken dat toebehoorde aan haar overleden vader, koning George VI. Publiek is deze keer niet welkom. Normaal gesproken wordt een grote groep uitgenodigd, deze keer zal alleen een aantal familieleden van Moore bij de plechtigheid aanwezig mogen zijn.

De honderdjarige 'Captain Tom Moore' werd in mei al door de koningin tot 'Sir' benoemd. Maar vanwege de coronacrisis werden alle bijeenkomsten afgelast of uitgesteld, zo ook de ridderslagen die horen bij de titelverlening.

Eerste ontmoeting met 'buitenstaander'

Moore dankt zijn faam aan zijn actie voor de bestrijding van het coronavirus. Lopend achter zijn rollator zou hij honderd keer een afstand van 25 meter afleggen in zijn tuin in Marston Moretaine. Die wandeling kon worden gesponsord en Moore hoopte duizend pond binnen te halen. Het werd meer dan 32 miljoen pond. Toen hij in april honderd jaar werd, maakte de koningin hem erekolonel van zijn vroegere regiment, 1st Battalion The Yorkshire Regiment.

Het is voor de Queen haar eerste ontmoeting met een 'buitenstaander' sinds de instelling van de Britse lockdown op 19 maart. Elizabeth zat in isolatie samen met prins Philip en hun stafleden. Alleen tijdens een bekorte 'Trooping the Colour' in het kasteel ter gelegenheid van de officiële viering van haar verjaardag trad ze in het openbaar op.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--