Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rechter verbiedt Bild verspreiding vakantiefoto's koningspaar

16 november 2020 · Leestijd 2 min

De Duitse krant Bild mag de in augustus gemaakte vakantiefoto's van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet verspreiden. De rechter oordeelde in september dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het argument dat de foto’s een bijdrage zouden leveren aan het publiek debat, meldt het Koninklijk Huis maandag op zijn website.

Indien de beelden alsnog worden verspreid dan kan een boete van 250.000 euro worden opgelegd. Uitgever Springer-Verlag heeft zich bij de uitspraak van de rechter neergelegd.

In augustus publiceerde Bild foto's van het koningspaar tijdens hun vakantie in Griekenland. Op de kiekjes zijn de koning en koningin in badkleding te zien aan boord en bij hun boot Alma. Verschillende media, waaronder ook enkele Nederlandse, namen de foto's over. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde destijds niet zeggen of er stappen ondernomen zouden worden tegen de media die de foto's hadden gepubliceerd.

Volgens de in 2005 door het Koninklijk Huis afgekondigde mediacode zouden ze namelijk niet verspreid mogen worden. De code heeft "tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen". Een aantal keren zijn ook rechtszaken aangespannen tegen media die vakantie- of andere privéfoto's van de Oranjes hadden gepubliceerd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--