Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Regisseur Rudolf Spoor over 'de traan' en zijn andere koninklijke tv-momenten

13 mei 2023 · Leestijd 3 min

Op 2 februari 2002 zagen miljoenen mensen op televisie hoe koningin Máxima volschoot in haar huwelijksdienst, toen Carel Kraayenhof het lied 'Adios Nonino' speelde op zijn bandoneon. Maar minder mensen weten wie het brein achter deze iconische televisie is. Dat is regisseur Rudolf Spoor. Jarenlang bracht hij koninklijke momenten voor de NOS in beeld. Onlangs verscheen de biografie over zijn leven. Tirza blikte samen met hem terug op zijn bijzondere en rijke carrière.

Lees verder onder de foto's. 

Rudolf Spoor
Rudolf Spoor bij de voorbereidingen op het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.
Rudolf Spoor

Rudolf Spoor in actie tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Op de tweede foto toont hij hoe hij goudpapier om kleine cameraatjes had gewikkeld, die hij vervolgens tussen het koperen hekwerk in de kerk plaatste. Zo was er niks van te zien en kon hij toch een goed shot maken op het bruidspaar.

Rudolf Spoor (1938) begon zijn carrière als cameraman. Een van zijn eerste klussen voor de NOS was om als camerman de uitvaart van koningin Wilhelmina te draaien. Maar Rudolf wilde iets anders worden: regisseur. Nadat hij een advertentie in de Elsevier ziet besluit hij te solliciteren, en hij doet een regiecursus van een jaar. Zijn eerste grote regieklus op tv is de eerste maanlanding. 

Vervolgens regisseert hij talloze Koninginnedagen en Prinsjesdagen. Elk groot koninklijk evenement was hij erbij om het zo goed mogelijk in beeld te brengen op tv. Maar het echte hoogtepunt in zijn carrière komt pas als hij bijna met pensioen gaat. Sterker nog: het is zijn allerlaatste werkdag als hij op 2 februari 2002 het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima mag regisseren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Tijdens de repetities van het orkest hoort hij het lied 'Adios Nonino', gespeeld door de dan nog relatief onbekende bandoneonist Carel Kraayenhof. Spoor is onder de indruk en hij weet één ding: zodra de muziek gaat aanzwellen, moet er een er lange inzoom komen op Máxima. Tot in de puntjes bereidt hij de regie voor, met de partituur van de muziek ernaast. De rest is historie. Spoor krijgt voor zijn verdiensten het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees verder onder de foto's. 

Rudolf Spoor
Rudolf Spoor ontvangt het Erekruis in de Huisorde van Oranje Nassau.
Rudolf Spoor

"Het moet"

Maar de echte allerlaatste klus van Rudolf Spoor komt na zijn pensioen. Hij wordt gebeld door de RVD met een wel heel bijzondere opdracht: de regie van de abdicatietoespraak van toenmalig koningin Beatrix. Bekijk hieronder hoe dat ging:

Uiteindelijk wordt dit het resultaat:  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Winactie

Het boek over het leven van Rudolf Spoor 'Van Maan tot Traan' kun je nu winnen! Laat via blauwbloed@eo.nl weten waarom jij dit boek wil winnen en wie weet ben jij de gelukkige!

Beeld: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--