Regisseur Rudolf Spoor op 85-jarige leeftijd overleden
Regisseur Rudolf Spoor is op 85-jarige leeftijd overleden. Jarenlang bracht hij koninklijke momenten voor de NOS in beeld. Het koningspaar en prinses Beatrix zijn Rudolf dankbaar voor de decennialange samenwerking. In een reactie op het overlijden noemen het koningspaar en de prinses de samenwerking "bijzonder warm". Lees hieronder meer.
Reactie van koningspaar en prinses Beatrix
"Droevig namen wij kennis van het overlijden van televisieregisseur Rudolf Spoor. Hij had een liefdevol oog voor historische momenten met een persoonlijke lading en wist deze met grote zeggingskracht in beeld te brengen", laten het koningspaar en prinses Beatrix weten via een reactie op sociale media. "De samenwerking met hem vanaf de jaren zeventig tot aan ons huwelijk - zijn laatste grote klus - was bijzonder warm. Wij zijn hem daar dankbaar voor en wensen zijn familie veel sterkte met dit verlies."
Lees verder onder de foto's.
Rudolf Spoor in actie tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Op de tweede foto toont hij hoe hij goudpapier om kleine cameraatjes had gewikkeld, die hij vervolgens tussen het koperen hekwerk in de kerk plaatste. Zo was er niks van te zien en kon hij toch een goed shot maken op het bruidspaar.
Cameraman
Rudolf Spoor (1938) begon zijn carrière als cameraman. Een van zijn eerste klussen voor de NOS was om als camerman de uitvaart van koningin Wilhelmina te draaien. Maar Rudolf wilde iets anders worden: regisseur. Nadat hij een advertentie in de Elsevier ziet besluit hij te solliciteren, en hij doet een regiecursus van een jaar. Zijn eerste grote regieklus op tv is de eerste maanlanding.
Koninklijke momenten
Vervolgens regisseert hij talloze Koninginnedagen en Prinsjesdagen. Elk groot koninklijk evenement was hij erbij om het zo goed mogelijk in beeld te brengen op tv. Maar het echte hoogtepunt in zijn carrière komt pas als hij bijna met pensioen gaat. Sterker nog: het is zijn allerlaatste werkdag als hij op 2 februari 2002 het kerkelijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima mag regisseren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tijdens de repetities van het orkest hoort hij het lied 'Adios Nonino', gespeeld door de dan nog relatief onbekende bandoneonist Carel Kraayenhof. Spoor is onder de indruk en hij weet één ding: zodra de muziek gaat aanzwellen, moet er een er lange inzoom komen op Máxima. Tot in de puntjes bereidt hij de regie voor, met de partituur van de muziek ernaast. De rest is historie. Spoor krijgt voor zijn verdiensten het Erekruis in de Huisorde van Oranje.
Lees verder onder de video en foto's.
"Het moet"
Maar de echte allerlaatste klus van Rudolf Spoor komt na zijn pensioen. Hij wordt gebeld door de RVD met een wel heel bijzondere opdracht: de regie van de abdicatietoespraak van toenmalig koningin Beatrix. Bekijk hieronder hoe dat ging:
Uiteindelijk wordt dit het resultaat:
Beeld: ANP