Rijdt de Gouden Koets na de restauratie het museum in?
Als het aan historicus Karwan Fatah-Black, docent koloniaal verleden aan de Universiteit Leiden, ligt moet de Gouden Koets na de renovatie niet meer uitrijden maar een plaats krijgen in een museum.
"De koets is duidelijk een verwijzing naar de koloniale onderdanigheid, met de Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst die de witte vrouw handelsgoederen brengen", stelt de universitair docent in gesprek met RTL Nieuws.
Op vele plaatsen in de wereld wordt gedemonstreerd tegen racisme en zijn er discussies over koloniale symbolen - standbeelden, straatnamen en vernoemingen - en de wens die uit het straatbeeld te verwijderen. Nu ook in Nederland de maatschappelijke discussie oplaait, gaan er stemmen op om de Gouden Koets niet meer te gebruiken.
Jarenlange discussie
De Gouden Koets, het cadeau van Amsterdam aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898, is al enkele jaren onderwerp van discussie. Op het linker zijpaneel is de 'hulde van de koloniën' afgebeeld. In 2011 pleitten onder anderen de Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) er al voor dat het gewraakte paneel dat "grote weerstand" opwekte, zou worden verwijderd.
Volgend jaar terug?
In 2015 werd ook op straat actie gevoerd tegen de koets, die daarna werd gedemonteerd voor een grondige en nog steeds gaande zijnde restauratie. Op z'n vroegst zien we de Gouden Koets volgend jaar weer terug. De Rijksvoorlichtingsdienst wil daar niet op vooruitlopen. "Op dit moment wordt de Gouden Koets gerestaureerd. Er wordt nog niet ingegaan op de toekomst", aldus de RVD.
Foto's: ANP