Wist je nog niet: Het aangrijpende verhaal van de Romanovs
Wat begon als een sprookjesachtig leven, eindigde in een rampzalige nachtmerrie. De Russische tsaar Nicholas II en zijn hele gezin kwamen in 1918 op dramatische wijze om het leven. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Alix van Hessen-Darmstadt ontmoet haar toekomstige man Nicholas in 1884 op het huwelijk van haar zus. Haar oma, koningin Victoria van Engeland, ziet een huwelijk tussen beide royals niet zitten. Net zoals de ouders van Nicholas trouwens, die beargumenteren dat Alix niet Russisch-Orthodox is. Het stel besluit zich ondanks alle commotie in het voorjaar van 1894 toch te verloven.
Lees verder onder de post.
Huwelijk
In oktober 1894 overlijdt de vader van Nicholas. De 26-jarige is de nieuwe tsaar van Rusland. Van regeren heeft Nicholas geen enkel verstand, omdat zijn vader hem niks over het besturen van een land leerde. Een maand later stapt Nicholas met Alix in het huwelijksbootje, waar onderstaand schilderij van wordt gemaakt.
Lees verder onder de post.
Het echtpaar krijgt vier dochters en één zoon: Olga (1895), Tatjana (1897), Maria (1899), Anastasia (1901) en Aleksej (1904). Op onderstaande foto zien we de tsaar en tsarina met hun dochter Olga. Het gezin is op bezoek op Balmoral Castle in Schotland, bij koningin Victoria.
Lees verder onder de post.
Opstanden
Gedurende de regeringsperiode van tsaar Nicholas II wordt het in Rusland steeds onrustiger. Omdat een groot deel van de bevolking in armoede leeft, neemt de steun voor de rijke tsaar af. Als Nicholas in 1904 een oorlog met Japan begint, is het voor het volk genoeg geweest. De onvrede leidt ertoe dat meer dan 100.000 demonstranten begin 1905 een petitie aan de tsaar in het Winterpaleis willen overhandigen. Soldaten vallen de mensenmassa aan, waarbij veel mensen om het leven komen.
Lees verder onder de post.
Na deze opstand blijft de onrust binnen Rusland groeien. Vele oorlogen, koude winters en voedseltekorten later is de spanning in het land uiteindelijk onhoudbaar. De Februarirevolutie in 1917 is het begin van de Russische Revolutie. Dit keer zijn de demonstranten niet meer tegen te houden en zelfs de bewakers van de tsaar en zijn gezin keren zich tegen hem. In maart 1917 is Nicholas genoodzaakt om zijn functie af te staan aan zijn broer Michaël, maar een leven als tsaar ziet Michaël niet zitten.
Lees verder onder de foto.
Ontvoering
Na op verschillende plekken te hebben geleefd, wordt de keizerlijke familie uiteindelijk door de bolsjewieken naar het Ipatjev-huis in Jekaterinenburg verbannen. Vanwege een inwendige bloeding van kroonprins Aleksej kan de prins niet direct naar Jekaterinenburg komen. Daarom reist hij later met zijn zussen, Olga, Tatjana en Anastasia, zijn ouders en zus Maria achterna. Aleksej had vaker last van inwendige bloedingen, omdat hij aan hemofilie leed. Ook de dokter, het dienstmeisje en de bediende van de familie verhuizen naar Jekaterinenburg. Als het keizerlijke gezin in het huis intrekt, wordt er een grote schutting om het gebouw heen geplaatst. Zo komen omstanders er niet achter dat de adellijke familie hier vast zit.
Lees verder onder de post.
Moord
In de nacht van 16 op 17 juli 1918 wordt een grote nachtmerrie werkelijkheid. De keizerlijke familie krijgt het bevel zich aan te kleden en klaar te maken voor een nieuwe verhuizing. Tijdens het verkleden stoppen de adellijke dochters hun korsetten vol met sieraden. Daarna moet de familie meekomen naar de kelders van het huis om te wachten op het transport naar hun nieuwe verblijfplaats. Nicholas vraagt om een stoel voor Alix en Aleksej, die worden gebracht. Na kort te hebben gewacht, komt een groep gewapende mannen de kelder binnen.
Lees verder onder de post.
Het bevel dat de keizerlijke familie ter dood veroordeeld is, wordt voorgelezen. Nicholas kan dit bevel niet geloven en roept verward: "Wat? Wat?" Waarop de wapens geladen worden. Nadat de kogels in zijn torso belanden, is Nicholas op slag dood. Alix overlijdt aan een schotwond in haar hoofd.
Lees verder onder de post.
De dochters, doodsbang, kruipen tegen elkaar aan. Hun sieraden houden de kogels tegen, waardoor ze niet meteen dood zijn. Ze knuffelen elkaar, schreeuwen en proberen hun hoofden met hun armen te beschermen. Door de vele schoten vult de kelder zich met mist. Op de schoten na is er niks te horen. Uiteindelijk overlijden de dochters door messteken.
Lees verder onder de foto.
DNA
De lichamen van de keizerlijke familie worden na de val van de Sovjet-Unie geïdentificeerd. Om erachter te komen of het daadwerkelijk om het adellijk gezin gaat, wordt nazaten van de familie verzocht hun DNA af te staan. Omdat tsaar Nicholas familie is van een groot deel van de Europese vorsten, zijn er nazaten genoeg. Eén van de bekendste royals die zijn DNA voor de identificatie van de familie heeft afgestaan, is prins Philip. Via zijn vader's kant is hij namelijk een afstammeling van de Romanovs. In 1998 worden de overblijfselen van het keizerlijk gezin opnieuw begraven.
Foto's: ANP