Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals en presidenten: in het Witte Huis

7 november 2020 · Leestijd 5 min

Nu we in spanning wachten op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is het een mooie gelegenheid om de band van ons koningshuis met de Amerikaanse presidenten nader te onderzoeken. Wilhelmina, Juliana, Beatrix, Willem-Alexander en zelfs Máxima: allemaal bezochten ze het huis en kantoor van de Amerikaanse president, ‘het Witte Huis’. Washington D.C, de plaats van de politiek. De stad waar veel gebeurt en leiders elkaar de handen schudden. De plek van de president van de Verenigde Staten en zijn ontvangsten.

In 2015 waren het koning Willem-Alexander en koningin Máxima die het Witte Huis bezochten. De koning en koningin waren bij Barack Obama voor een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten. 

Tijdens het ontvangst van Willem-Alexander en Máxima noemde president Obama hun zijn "wonderful friends".

Willem_alexander_obama_wittehuis_2015.jpg

Willem-Alexander reageerde daarop weer met de rol van de Amerikanen voor de bevrijding van Nederland: "Sindsdien zijn we grote vrienden. Vierenhalf miljoen Amerikanen zijn van Nederlandse komaf. U bent de grootste investeerder in ons land en wij zijn de derde in uw land". Zo vertelde Willem-Alexander in The Oval Office: hét kantoor van de president.

Het bezoek van onze vorst was geen staatsbezoek omdat het ceremoniële gedeelte en alle andere plechtigheden ontbraken. Dit is een typisch Amerikaanse stijl die zij toepassen.

willem_alexander_witte_huis_president.jpg

Niet de eerste keer

Het was niet het eerste bezoek van de koning en koningin aan het Witte Huis. Ze waren hier ook in 2009, toen ze nog kroonprins en prinses waren. Willem-Alexander en Máxima hadden toen een afspraak met First Lady Michelle Obama. Later schoof ook Barack aan voor een praatje.

willem_alexander_maxima_witte_huis_president.jpg

Eerdere bezoeken

In de jaren 1941, 1942, 1952, 1959, 1961, 1963, 1982 en 1995 waren het Wilhelmina, Juliana, Bernhard en Beatrix die het Witte Huis bezochten.

In 1952 kreeg toenmalig koningin Juliana een uitnodiging van president Harry Truman om het vernieuwde Witte Huis te komen bezoeken. Juliana zei daarop: "Ik kan mij geen vriendschappelijker gebaar jegens ons land indenken, een symbolisch teken van de vriendschap tussen onze beide naties". Juliana bezocht in 1940, 1941 en 1942 ookal het Witte Huis. De vriendschap tussen Nederland en Amerika is nog steeds even goed. Zowel op economisch als vriendschappelijk vlak.

juliana_witte_huis_president.jpg

Het bezoek van Wilhelmina

In 1942 bezocht koningin Wilhelmina het Witte Huis. Zij was daar voor een driedaags staatsbezoek waar ze onder andere president Franklin Roosevelt ontmoette. Dit speelde af tijdens de Tweede Wereldoorlog die op dat moment in volle gang was. Wilhelmina verbleef in die tijd in Canada en sprak regelmatig met de president om bij te praten over de stand van zaken. Een bekend verhaal over Wilhelmina is dat zij in het Witte Huis heeft mogen overnachten tijdens haar bezoek aan president Roosevelt. 

Beatrix en haar bezoeken

In 1959 was het zover, Beatrix mocht als prinses naar het Witte Huis om daar president Dwight Eisenhower te ontmoeten. Het bijzondere is dat Beatrix tot nu toe de meeste bezoeken aan het Witte Huis heeft gebracht. Van staatsbezoeken tot speciale bezoeken: Beatrix was er. 

Beatrix en Kennedy

In het jaar 1963 mocht Beatrix weer naar het huis van de president. Dit keer een nieuwe president in de Verenigde Staten, namelijk de welbekende John F. Kennedy.

Tijdens de lunch met de president was Beatrix veel aan het woord waardoor ze geen hap door haar keel kreeg. Later stuurde de prinses een briefje naar Kennedy met uitleg waarom ze haar bord niet leeg had. "U liet me maar doorpraten en ik had het gevoel nog meer examens af te moeten leggen dan tijdens mijn studietijd."

beatrix_president_kennedy_witte_huis_1963.jpg

Prins Bernhard bezocht ook meerdere keren president John F. Kennedy in het Witte Huis. Zo was hij op onderstaande foto samen met hem in The Oval Office. 

prins_bernhard_witte_huis_oval_office_kennedy_president.jpg

Op bezoek bij Ronald Reagan

19 april 1982 president Ronald Reagan stuurt prinses Beatrix en haar man Claus een uitnodiging om te komen. Beatrix en prins Claus komen naar de VS voor een staatsbezoek waar ze onder andere met Reagan dineren in het Witte Huis.

beatrix_president_witte_huis_1982.jpg

Het leuke van dit bezoek is dat er nog beelden zijn van Beatrix haar aankomst aan de voorzijde van het Witte Huis. Daar wachtte de president haar op om vervolgens samen naar binnen te gaan. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Laatste bezoek van Beatrix

Na het bezoek aan Ronald Reagan was in 1995 president Clinton aan de beurt. Hij kreeg de eer om koningin Beatrix samen met prins Claus te ontvangen op het Witte Huis. Het was een rustig bezoek voor het koninklijk paar, bij aankomst in het Witte Huis bekeek Beatrix schilderijen van onder anderen Willem de Kooning. Na het gesprek met de president gingen Claus en Beatrix naar de National Gallery of Art.

beatrix_clinton_witte_huis_president_1995.jpg

De royals bezochten een hoop presidenten in het Witte Huis. Niet alleen in het Witte Huis ontmoeten presidenten en onze royals elkaar... ook buiten het huis schudden zij elkaar de handen. In paleis Huis ten Bosch bijvoorbeeld, dé woning van Willem-Alexander.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--