Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals deden ooit mee aan de Olympische Spelen

2 februari 2024 · Leestijd 3 min

Dat menig royal zich graag van zijn sportieve kant laat zien, dat is bekend. Maar wist je dat sommige royals echte uitblinkers waren in de sporten die ze beoefenen en zelfs meededen aan de Olympische Spelen? Wij zetten deze sportievelingen op een rij!

Prins Albert van Monaco

Prins Albert van Monaco deed als bobsleeër maar liefst vijf keer mee aan de Olympische Winterspelen, in 1988, 1992, 1994, 1998 en 2002. Hij deed mee in de tweemans- en viermansbobslee en tijdens drie edities was hij ook de vlaggendrager van Monaco. Medailles nam de prins helaas niet mee naar huis, zijn beste resultaat was een 25ste plek tijdens de Spelen van Calgary in 1988.

Lees verder onder de foto's.

Prins Albert Olympische Spelen
Prins Albert zwaait naar het publiek tijdens de Olympische Winterspelen in 2002. Het was een ongelukkige race voor het Monegaskische team, want ze bereikten de finish zonder de bobslee, die tijdens de rit was omgevallen.

Prinses Anne van het Verenigd Koninkrijk

In 1976, tijdens de Olympische Zomerspelen van Montreal, was prinses Anne van het Verenigd Koninkrijk de eerste Britse royal die meedeed aan de Olympische Spelen. Ze nam deel aan de paardensport meerkamp, op een paard van haar moeder koningin Elizabeth genaamd Goodwill. Op de foto hieronder, die het Britse hof een paar jaar geleden deelde, zie je hoe Anne traint met haar paard vlak voor deelname aan de Olympische Spelen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Felipe van Spanje

In 1992 eindigde toen nog kroonprins Felipe van Spanje op de zesde plek tijdens de Olympische Zomerspelen van Barcelona. Hij maakte onderdeel uit van het Olympische zeilteam van Spanje.

Lees verder onder de foto.

Felipe Olympische Spelen
Kroonprins Felipe is vlagdrager voor de Spaanse ploeg tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992.

Prinses Charlène van Monaco

Voordat Charlène Wittstock een relatie kreeg met prins Albert van Monaco was zij professioneel zwemster. In 2000 deed ze mee aan de Olympische Zomerspelen in Sydney, waar ze met de Zuid-Afrikaanse ploeg in de 4x100m wisselslag op de vijfde plek eindigde.

Lees verder onder de foto.

Charlene Olympische Spelen
Charlène Wittstock tijdens haar deelname aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Koning Harald van Noorwegen

Koning Harald van Noorwegen heeft als zeiler drie keer meegedaan aan de Olympische Zomerspelen, in 1964, 1968 en 1972. Hoewel de Noorse koning in wereldkampioenschappen wel medailles behaalde, behoort een Olympische medaille niet tot zijn collectie.

Zara Tindall

De appel valt niet ver van de boom bij de dochter van Prinses Anne, Zara Tindall. Ook zij is actief in de paardensport en in 2012 deed ze mee aan de Olympische Zomerspelen in Londen. Met haar paard High Kingdom won ze een zilveren medaille, die ze overhandigd kreeg van haar moeder prinses Anne. Leuk om te weten: ook haar vader en de eerste echtgenoot van prinses Anne, Mark Philips, deed ooit mee aan een paardensport onderdeel op de Olympische Spelen.

Zara Tindall Olympische Spelen
Zara Tindall zwaait naar het publiek na het dressuuronderdeel op de Olympische Spelen in 2012.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--