De kunst van het dragen: past elke royal hetzelfde diadeem?
Tijdens staatsbanketten en galadiners worden de mooiste koninklijke juwelen opgepoetst en gedragen. Ook de diademen, die vaak door meerdere generaties worden gedragen, schitteren bij verschillende vrouwelijke royals. Maar, past iedere royal hetzelfde historische stuk met edelmetaal en diamanten? We vragen het juwelenhistoricus Martijn Akkerman.
Veel bekende diademen hebben een bijzondere oorsprong en geschiedenis. Zo gaf koning Willem III de Mellerio parure als laatste geschenk aan zijn vrouw koningin Emma. Het diadeem dat koningin Máxima droeg tijdens haar huwelijk, is door koningin Sophie in de 19e eeuw meegenomen in haar bruidsschat. Naast Máxima hebben ook prinses Beatrix, prinses Margriet én prinses Amalia het juweel gedragen. Hoe kan hetzelfde diadeem bij iedereen 'passen'?
Passend maken
"Als een diadeem niet past, doen moet die worden aangepast aan het hoofd. En dat gebeurt ook", vertelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman. De hoofden van leden van een koninklijk huis verschillen, dus niet ieder diadeem past direct bij iemand. "Zo'n diadeem moet dan groter of kleiner gemaakt worden. En dat kan een goede juwelier." Een diadeem vergroten of verkleinen, vergt tijd en nauwkeurigheid vanwege het materiaal en de historische waarde. Daarom wordt er al ver vóór een speciale gelegenheid gekeken welk diadeem er gedragen wordt, weet Akkerman te vertellen.
Lees verder onder de foto's.
Diadeem in stukken gevallen
Omdat er best wat tijd aan het vermaken van een diadeem aan vooraf gaat, kun je niet last minute wisselen van keuze. Dan kan het namelijk zo zijn dat je met een diadeem verschijnt die net niet helemaal past. Dat overkwam koningin Elizabeth, vertelt Martijn Akkerman. "De Engelse koningin heeft ooit een diadeem moeten lenen. Ze was met de auto onderweg naar het Royal Opera House toen haar diadeem in twee stukken viel." Waar haal je zo snel een nieuw en vooral passend diadeem vandaan? "Een lid van de hofhouding heeft een diadeem van zijn moeder uit de kast gehaald en dat op haar hoofd gezet", vertelt de juwelenhistoricus. De koningin van het Verenigd Koninkrijk verscheen op plaats van bestemming mét een diadeem op haar hoofd, maar of het juweel haar goed paste, is een tweede. "Het was veel te groot, dat kun je ook duidelijk zien. Maar voor het moment was het behelpen", aldus Martijn Akkerman.
Beeld: ANP / Instagram @the_royal_watcher
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven