Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals schuiven aan bij vastenmaaltijd tijdens ramadan

25 maart 2023 · Leestijd 3 min

Op donderdag 23 maart is de ramadan van start gegaan, de heilige maand van vasten en gebed in de islamitische wereld. Tijdens de ramadan is de iftar maaltijd, die 's avonds bij zonsondergang wordt genuttigd om het vasten te verbreken, een belangrijk moment van gemeenschap en verbinding voor moslims over de hele wereld. Diverse royals hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan een iftar om zo hun respect te tonen voor de islamitische gemeenschappen.

Koning Willem-Alexander 

Koning Willem-Alexander heeft in 2019 een bezoek gebracht aan buurthuis Mandelaplein in de Haagse wijk Transvaal. Daar schoof hij Om stipt 21:38 aan bij de iftar. Het maal begon met een harirasoep. 

Van zijn tafelgenoten wilde hij ondertussen weten wat de ramadan voor hen betekent. “Het is een moment van ontmoeting en bezinning”, legt jongerencoach Yassine (29) uit. Hij liep jaren geleden stage in het buurthuis en komt hier nu nog geregeld. “Familie en vrienden komen tijdens zo’n iftar samen en het is de bedoeling dat je met anderen aan tafel gaat zitten die je niet kent, net als hier.”

Koning-Iftar-2019
Iftar- Royals - 1- 2019
Royals- Iftar - 2- 2019
royals- Iftar- 2019- 3

Prins Harry

Prins Harry heeft in 2017 een bezoek gebracht aan Singapore. Op de eerste avond van zijn bezoek bezocht hij een jongerencentrum. Daar schoof de kleinzoon van wijlen koningin Elizabeth en de zoon van koning Charles aan bij de vastenmaaltijd. Hij deed zijn best om met vele tafelgenoten te spreken. 

Harry-iftar-2017

Koning Felipe en koningin Letizia

Het Spaanse koningspaar bracht in 2014 een kennismakingsbezoek aan Marokko. Één van de activiteiten die op de agenda stond was de iftar. De Marokkaanse koning Mohammed VI, Lalla Salma, Koning Felipe en koningin Letizia dineerde rijkelijk in de duisternis om zo de vastenperiode te breken. 

Felipe Iftar

Koningin Rania 

Vorig jaar was koningin Rania van Jordanië samen met verschillende vrouwen aanwezig bij een iftar. Op een video die zij op Instagram plaatste is te zien hoe de vrouwen op het kasteel van Al-Karak samen eten van de vastenmaaltijd. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Filip

Koning Filip van België schoof voor een iftar maaltijd aan bij de familie Joukhadar in het Belgische plaatsje Ham. Samen aten ze Syrische gerechten en bespraken ze de ramadan en het belang van de iftar als een moment om samen te zijn.  

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--