Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heitje voor een karweitje! Deze royals zijn lid (geweest) van de scouting

24 februari 2024 · Leestijd 4 min

De ene dag een staatsbanket met kristallen glazen, diamanten diademen en de mooiste galakleding, de andere dag klauteren in bomen en een kampvuur stoken. De scouting en het leven in een koninklijke familie zijn twee compleet verschillende werelden. Toch zijn veel royals lid van de scouting (geweest). Wist je bijvoorbeeld dat prinses Beatrix waterpadvinder is geweest?

Koningin Máxima bezocht deze week een mini Jamboree van Scouting Nederland in Woerden. Als beschermvrouwe van Scouting Nederland sprak de koningin met jonge leiders van de toekomst. Ze gaat regelmatig op pad met de scouting, maar is er zelf geen actief lid van. Je zal de koningin dan ook niet snel in een uniform met das en insignes zien. Deze vijf royals daarentegen zijn wel lid van de scouting of zijn dat in het verleden geweest.

#1 Erfgroothertog Guillaume

In 2020 kregen we een glimp te zien van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg als scout. Geheel in uniform bracht hij toen samen met de Luxemburgse scouting maaltijden rond. In juli 2023 deelde het Luxemburgse hof op hun Instagram-acccount nog meer beelden van de erfgroothertog in zijn uniform. Op de beelden is te zien hoe hij onder meer meedeed aan de traditionele scoutsgroet.

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

#2 Prins William

Prins William kennen we niet alleen als prins van Wales en oudste zoon van koning Charles, maar ook als scout. Hij heeft de rang van Chief Scout van het Verenigd Koninkrijk en heeft verschillende malen deelgenomen aan scoutingactiviteiten. Prins William is altijd een groot voorstander geweest van jeugdontwikkeling door middel van buitenspelen en teamwork.

Lees verder onder de foto.

prins-william-scout-2007
28 juli 2007: prins William woont de openingceremonie bij van de 21ste World Scout Jamboree in Hylands Park.

Deze passie draagt hij ook over aan zijn kinderen prins George (10), prinses Charlotte (8) en prins Louis (5). Tijdens de feestelijkheden ter ere van de kroning van koning Charles in mei 2023 deed het drietal fanatiek mee met activiteiten van de scouting. Dat deden ze gekleed in sportieve kleding mét das. Ook Catherine, de prinses van Wales liet zich van haar beste kant zien als 'scout'.

Lees verder onder de foto's.

William_George_scouting
Prins William en zijn zoon prins George bij de scouting.
Catherine_William_scouting
Ook Catherine, de prinses van Wales, doet mee aan de scouting-activiteiten.
Charlotte_scouting
Prinses Charlotte laat zich van haar meest fanatieke kant zien tijdens het bezoek aan de scouting in mei 2023.

#3 Prinses Beatrix

Je zou het misschien niet verwachten bij iemand die zo koninklijk en statig is. Toch is prinses Beatrix in haar jeugd scout geweest. Ze was eerst kabouter en werd later waterpadvindster. Samen met de padvinders was prinses Beatrix veel in de tuinen rond paleis Soestdijk te vinden. Op deze foto zie je de prinsessen Beatrix en Margriet met andere padvinders, die bezig zijn met een 'heitje voor een karweitje'.

Lees verder onder de foto.

beatrix-scouting-1952
12 april 1952: prinses Beatrix en prinses Margriet met padvinders op Paleis Soestdijk.

#4 Koning Carl Gustaf

Het Zweedse hof deelde deze week een leuke foto van koning Carl Gustaf ín scouting-uniform. De Zweedse koning opende een nieuw huis van de scouting in Åkersberga. Geen vreemde gebeurtenis, want Carl Gustaf werd in 1955 al een welp en vanaf 1958 mocht hij zichzelf een volwaardig scout noemen. Als kroonprins was een van zijn eerste officiële taken meedoen aan een scoutingkamp. Tegenwoordig doet de Zweedse koning regelmatig mee aan scoutingactiviteiten in Zweden, maar ook in het buitenland.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
carl-gustaf-scouting
Koning Carl Gustaf op het World Scout Foundation event in Finland in 2012.

#5 Koningin Elizabeth II

Naast haar koninklijke verantwoordelijkheden heeft koningin Elizabeth II altijd een sterke band met de scouting gehad. Ze werd in 1937 lid van de Girl Guides, de vrouwelijke tegenhanger van de scoutingbeweging. Ze was actief als patrouilleleidster en later als korporaal. Ze is altijd beschermvrouwe gebleven van de Girl Guides en bleef betrokken bij hun activiteiten.

elizabeth-sea-ranger
Prinses Elizabeth draagt hier in 1945 het Sea Ranger's uniform bij een bezoek aan de Sea Scouts tentoonstelling in Londen.

Foto's: ANP / Instagram @kungahuset @courgrandeducale

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--