Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals staan stil bij een jaar oorlog in Oekraïne

24 februari 2023 · Leestijd 3 min

Verschillende vorsten staan vandaag stil bij de situatie in Oekraïne, dat precies een jaar geleden werd binnengevallen door Rusland.

Onder anderen kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken hebben vrijdagochtend de slachtoffers in Oekraïne herdacht. In de Holmens Kirke in Kopenhagen vond een speciale dienst plaats, waar onder meer premier Mette Frederiksen een toespraak gaf.

Frederiksen maakte duidelijk dat de Oekraïense vluchtelingen die in Denemarken verblijven zo lang kunnen blijven als nodig is. "En we willen helpen jullie land weer op te bouwen", zei de premier volgens Deense media. "We steunen Oekraïne zoveel we kunnen en we zullen het doen zolang het nodig is."

Tekst gaat verder onder foto 

ANP-463501108

Koning Charles

Koning Charles hoopt dat de wereldwijde solidariteit die wordt getoond het in oorlog verkerende Oekraïne kracht geeft. Dat schreef de Britse koning in een verklaring die vrijdag werd gedeeld door Buckingham Palace.

Tekst gaat verder onder foto

ANP-463200750

De Britse koning Charles ontmoette vorige week Britse troepen die Oekraïense rekruten trainen in het zuidwesten van Engeland.

"De wereld heeft met afschuw gekeken naar al het onnodige leed dat de Oekraïners is aangedaan. Velen van hen heb ik tot mijn grote genoegen hier in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld, van Roemenië tot Canada, mogen ontmoeten." 

Koning Charles ontving de Oekraïense president Volodimir Zelenski eerder deze maand op Buckingham Palace.

ANP-462365538

ANP

Zweedse koninklijke familie 

De Zweedse koninklijke familie heeft vrijdag ook stilgestaan bij de Russische inval in Oekraïne. Koningin Silvia, kroonprinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip en prinses Sofia kwamen in de paleiskerk in Stockholm bijeen om te bidden voor vrede.

Onder anderen prinses Sofia nam het woord tijdens de dienst. "Vandaag is het een jaar geleden dat een van de ergste dingen die een land, een samenleving, een dorp en een gezin kan overkomen, daadwerkelijk is gebeurd", zei Sofia. "Maar vandaag komen we samen om de gemeenschap te vieren en hoop op te bouwen."

Tekst gaat verder onder de foto

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Carl Philip blikte na afloop op zijn persoonlijke Instagrampagina terug op de dienst. "Het was een eer om samen met veel van de Oekraïense vluchtelingen die nu in Zweden zijn de middag in de koninklijke kapel door te brengen", aldus de prins.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--