Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rust er een vloek op verjaardag Margrethe?

13 maart 2020 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe heeft besloten vanwege de coronacrisis de festiviteiten ter gelegenheid van haar 80e verjaardag af te gelasten. De koningin is vervroegd teruggekeerd van haar jaarlijkse wintervakantie in Noorwegen en blijft voorlopig binnenshuis in Fredensborg Slot. Dat heeft het Deense hof bekendgemaakt.

Bij haar verjaardagsfeest op 16 april werden de meeste koninklijke collega's van Margrethe verwacht, inclusief haar petekind koning Willem-Alexander. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix waren van plan de zeer uitgebreide feestelijkheden bij te wonen, of in elk geval een deel daarvan.

Het Deense kroonprinselijk gezin heeft het verblijf in het Zwitserse Verbier afgebroken. De vier kinderen van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary gingen daar sinds januari voor twaalf weken naar een internationale school. Het paar vond het niet gepast in deze tijd waarin ook Denemarken ernstig is getroffen door de uitbraak van het coronavirus niet in eigen land te zijn.

Verjaardagsvloek

Voor Margrethe lijkt er een vloek te rusten op het vieren van haar 'mijlpaal'. In 2010 zorgde een ander soort natuurgeweld voor een verstoring van het feest voor haar 70e verjaardag. De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland zorgde ervoor dat in Europa het vliegverkeer werd stil gelegd. Een flink aantal gasten moest daardoor op het laatste moment afzeggen. Koningin Beatrix pakte de koninklijke trein naar Kopenhagen en gaf op de terugweg het Luxemburgse groothertogelijk paar een lift.

Vijf jaar geleden werd echtgenoot prins-gemaal Henrik ziek en moest hij een deel van het feest overslaan, tot verdriet van Margrethe.

Koningsspelen

Koning Willem-Alexander zou dit jaar - vanwege de verjaardag van Margrethe - niet aanwezig zijn op de jaarlijkse Koningsspelen. De vraag is nu of de Koningsspelen vanwege corona nog doorgaan en of dat dan met de aanwezigheid van Willem-Alexander is.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--