Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rutte kijkt zonder enthousiasme naar salaris koning

8 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Premier Mark Rutte gaat op verzoek van de Tweede Kamer kijken naar het salaris dat de koning jaarlijks ontvangt. Maar hij is daar niet enthousiast over. "Je wordt het nooit eens over de hoogte van het salaris."

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van Algemene Zaken, het ministerie van de premier die ministerieel verantwoordelijk is voor de koning.

Het inkomen van de vorst bestaat uit twee delen. Een A-component betreft een salaris van ongeveer een miljoen euro. De B-component beslaat 5 miljoen voor uitgaven voor personeel en materieel. Van dit laatste deel zal periodiek worden getoetst of die nog passend is, zei Rutte. Daarover had de Kamer eerder een motie aangenomen.

Discussie

Rutte vindt de discussie over het salaris van koning Willem-Alexander veel moeilijker. Hetzelfde geldt voor de toekomstige uitkering van prinses Amalia. De premier wees erop dat de hele Kamer in 2007 met het huidige systeem heeft ingestemd. Dat moet zorgen voor stabiliteit in het inkomen van de koning. "Dat vind ik van grote waarde."

De premier vindt het niet goed als er elk jaar een discussie komt over het salaris van de koning. Hij is bang dat zo'n debat snel in populisme kan vervallen. Verscheidene oppositiepartijen stelden vragen over de salaris, maar ook regeringspartij D66. Nog voor het einde van het jaar stuurt Rutte een uitgebreide brief over de kwestie naar de Kamer.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--