Ga naar submenu Ga naar zoekveld

RVD: koning betaalde wel mee aan privé-inrichting

22 mei 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft wel bijgedragen aan de inrichting van zijn privévertrekken in Paleis Huis ten Bosch. Dat zegt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag in reactie op berichtgeving van NRC.

De krant meldde donderdag op basis van een verzoek van de Wet openbaarheid van bestuur dat de overheid is opgedraaid voor alle kosten, ruim 63 miljoen euro, voor de verbouwing. "Die conclusie is onjuist en op basis van het Wob-besluit ook niet te trekken", aldus de RVD.

Het klopt dat de renovatie van Huis ten Bosch, en ook de privévertrekken, zijn betaald door het Rijk. Maar, zo schrijft de RVD, "op verdere kosten, zoals inrichtingskosten of kosten voor meubilair wordt, onder meer om redenen van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de koning, in het besluit niet ingegaan."

Lees verder onder de foto's.

koningin_maxima_werkkamer_kantoor_paleis_huis_ten_bosch.jpg

Volgens de RVD heeft Willem-Alexander wel bijgedragen aan de inrichting, "zoals bij ambtswoningen overigens gebruikelijk is".

Uit een brief van het ministerie van Binnenlandse zaken blijkt dat er geen onderscheid is gemaakt tussen zakelijke en privékamers, schrijft NRC. Dat terwijl de koning wel mocht meebeslissen over het interieur. Het ministerie wil niet zeggen hoeveel de inrichting van de woonvertrekken heeft gekost, onder andere om de privacy van het Koninklijk Huis te beschermen.

groenezaal_paleis_huis_ten_bosch.jpg

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--