Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het verhaal achter de iconische schapentrui van prinses Diana

28 oktober 2023 · Leestijd 4 min

Afgelopen september leverde deze iconische schapentrui van prinses Diana maar liefst 1,1 miljoen dollar (!) op. Een monsterbedrag voor een warme trui met schapen erop. Maar als je het verhaal erachter kent, snap je waarom iedereen deze trui wil hebben.

Het is 1981 als we prinses Diana voor het eerst zien in de rood met witte schapentrui van het merk Warm & Wonderful. Diana staat aan de zijkant van een polowedstrijd toe te kijken hoe prins Charles aan het spelen is. Op dat moment is het enkele zwarte schaapje op de trui nog niet het onderwerp van gesprek. Dat zou later, pas na haar scheiding met Charles, écht opvallen.  

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De voorliefde voor schapen is Diana met de paplepel ingegoten. Haar familie is een van de oudste families in het Verenigd Koninkrijk die schapen houdt en hun geld ermee verdient aan het begin van de vijftiende eeuw. Dat er één zwart schaap tussenzit is volgens Eloise Moran geen toeval. Moran schreef een boek over de boodschap achter de kleding van Diana en analyseerde daarvoor duizenden looks waar de schapentrui één van was. 

Het zwarte schaap

Volgens Moran voelde Diana zich altijd al het zwarte schaap. Niet alleen in haar nieuwe familie (de Britse royals), maar ook in haar jeugd had ze het gevoel dat ze er nooit echt bij hoorde. "Ik heb mij altijd anders gevoeld dan iedereen. Ik wist dat ik een andere kant op zou gaan, maar had nog geen idee wat dan", zo zou Diana dat volgens de auteur van het 'Lady Di Look Book' gezegd hebben. De trui zou dan ook perfect bij Diana hebben gepast. 

Lees verder onder de foto. 

Diana schapentrui

Of ze op dat moment in 1981 wist dat de trui zoveel zou betekenen kunnen we niet zeker weten. Modecurator Eleri Lynn zegt er tegen de BBC het volgende over: "Ik weet niet wat ze op dat moment dacht, maar modeontwerpers hebben aangegeven dat ze in die tijd graag ondermijnend was. Ze vond het leuk om anderen te verrassen met haar kleding en iets onconventioneels toe te voegen aan haar outfits. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van twee verschillende handschoenen, één rode en één zwarte", zo vertelt Lynn. "Zo droeg Diana ook zwart, iets wat volgens het koninklijke protocol alleen gedragen mag worden op uitvaarten en tijdens het rouwen." 

De tweede keer dat Diana de trui draagt

In 1983 draagt prinses Diana de trui opnieuw, voor het eerst als prinses. Je kunt duidelijk zien dat Diana een royal is geworden door de manier waarop ze de schapentrui draagt. Dit keer paart ze hem met een witte blouse met nette kraag en strik, een witte jeans en rode ballerina's. 

Het viel Elizabeth Holmes, auteur van het boek 'HRH: So Many Thoughts on Royal Style', als eerste op dat het schaap de tweede keer ineens de andere kant opkijkt. Volgens de ontwerpers van de trui, Sally Muir en Joanna Osborne van Warm & Wonderful, komt dat omdat Diana er per ongeluk een gaatje in had gemaakt. Maar in plaats van de oude te repareren, stuurden ze gewoon een nieuwe trui op en bewaarden de beschadigde trui van Diana in hun archief. 

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ontdekking van het origineel

Na jaren stuiten de ontwerpers weer op de trui en besluiten deze te laten veilen. Dit omdat zij naar eigen zeggen de "verantwoordelijkheid om zoiets bijzonders te bewaren niet wilde dragen." Aanvankelijk werd gedacht dat de trui zo'n 50.000 tot 80.000 dollar op zou leveren, maar bij de veiling werd daar flink overheen geboden. Bij de geveilde trui zaten ook twee geschreven brieven van Buckingham Palace aan het ontwerpersduo. In die brieven geeft Diana aan dat ze erg dol is op de trui en dat ze de beschadigde trui graag gerepareerd of vervangen ziet worden. 

Uit deze persoonlijke boodschap kunnen we concluderen dat Diana veel waarde hechtte aan deze trui. Geen wonder dat hij zoveel geld opleverde! Wil je kledingstuk eens in het echt bewonderen? Je kunt de schapentrui (niet het origineel van Diana) nu in levende lijven zien in het Kunstmuseum in Den Haag. In de modetentoonstelling Royals en Rebels kun je ook andere kledingstukken van Diana bewonderen.

Een voorproefje op de tentoonstelling zie je in de uitzending van Blauw Bloed op 28 oktober om 20:05 uur op NPO 2. 

Foto's: ANP / Instagram @ladydirevengelooks 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--