Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Schitterend om te zien: De juwelen van koningin Elizabeth

25 december 2021 · Leestijd 3 min

Parels kun je altijd dragen. En dat doet koningin Elizabeth van Groot-Brittannië dan ook. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij zonder haar parelcollier en -oorknoppen. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vertelt je meer over de schitterende juwelen en lievelingsdiademen van de Britse vorstin.

Koningin_Elizabeth_parels.jpg

Koningin Elizabeth: je kunt haar praktisch uittekenen met haar parelketting en -oorbellen. Ze is echt verknocht aan deze sieraden. "Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dat een soort uniform is van de koningin", aldus juwelenhistoricus Martijn Akkerman.

De 95-jarige vorstin draagt steevast de oorknoppen van haar grootmoeder en een van haar colliers met drie snoeren parels. "De koningin kiest voor parels omdat het heel makkelijk draagbaar is. Je kunt parels altijd dragen", volgens Akkerman.

Lees verder onder de foto.

De kleedster van koningin Elizabeth, Angela Kelly - die tegenwoordig ook haar hoeden maakt en zelfs haar schoenen inloopt - onthult in een van haar boeken een grappig weetje over de juwelen van de vorstin. "Zo lezen we onder andere dat zij de juwelen van de koningin met een beetje gin nog meer laat glitteren", vertelt Akkerman.

Favoriete diademen

In haar boek vertelt Angela Kelly ook wat de favoriete diademen van koningin Elizabeth zijn. "Dat is onder andere het diadeem dat in 1893 werd geschonken aan koningin Mary, de grootmoeder van de (huidige) koningin, toen zij trouwde", aldus Akkerman. Mary kreeg het diadeem van de adellijke meisjes uit Engeland en Ierland. Koningin Elizabeth droeg dit kostbare diadeem tijdens het banket ter ere van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2018.

Lees verder onder de foto's.

Voor het staatsbanket met de Ierse president Higgins haalt koningin Elizabeth het Vladimir-diadeem
Voor het staatsbanket met de Ierse president Higgins haalt koningin Elizabeth het Vladimir-diadeem uit de koninklijke kluis. Ze kiest voor de versie met smaragden, want groen is de nationale kleur van Ierland.

Het tweede favoriete diadeem van de Britse vorstin is het zogenaamde Vladimir-diadeem. "Dat is in de 19e eeuw vervaardigd door een juwelier in Sint-Petersburg voor grootvorstin Vladimir", vertelt Martijn Akkerman. Na haar dood is het diadeem door haar dochters verkocht aan koningin Mary. "Het diadeem kan gedragen worden met parels, zonder parels maar ook met smaragden." Leuk weetje: over het verwisselen van die parels en die smaragden doet Angela Kelly precies een uur.

Het verhaal achter de smaragden - de zogenaamde Cambridge Emeralds - is grappig. Ze zijn namelijk ooit door de grootmoeder van koningin Mary, Augusta van Hessen-Kassel, gewonnen in een loterij! Tijdens een bezoek aan Frankfurt won Augusta op haar lootje een doosje met smaragden. De groene edelstenen zijn later verwerkt in een aantal juwelen. 

Bijzondere juwelen

Catherine_juwelen.jpg

Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Groot-Brittannië liet koningin Elizabeth een aantal van haar juwelen uit de kluis halen voor Catherine. De vorstin leende drie pronkstukken aan haar uit. Volgens Martijn Akkerman laat dit zien dat de koningin een bijzondere band heeft met de hertogin van Cambridge.

Lees verder onder de foto.

Martijn Akkerman: "Zo droeg ze het Lover's Knot-diadeem, dat in 1980 door koningin Elizabeth aan Diana werd geschonken en daarna nóóit meer was gesignaleerd." Het collier is het huwelijksgeschenk van koning Edward aan koningin Alexandra, uit 1866. 

En ook de armband die Catherine om heeft, heeft een speciale betekenis. Prins Philip heeft deze geschonken aan koningin Elizabeth ter gelegenheid van hun verloving. De armband is gemaakt van diamanten uit een diadeem van zijn moeder. "En die armband heeft de koningin nooit uitgeleend. Het was voor het eerst dat dat gebeurde aan de vrouw van prins William." 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--