Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sober geklede Elizabeth opent Britse parlementaire jaar

11 mei 2021 · Leestijd 3 min

De Britse koningin Elizabeth is in sobere kledij verschenen bij de opening van het Britse parlementaire jaar. Doorgaans draagt de vorstin ceremoniële gewaden zoals onder meer de staatsmantel tijdens haar 'troonrede' in het parlementsgebouw in Londen.

De plechtigheid was als gevolg van de pandemie nu sober en zo ook de kledingkeuze van de vorstin. Ze ging gehuld in een jurk en jas met een bijpassende hoed. Ze droeg bovendien ook niet de staatskroon. Die lag op een een kussen naast de koningin tijdens haar speech.

Het was niet de eerste keer dat Elizabeth de ceremoniële gewaden tijdens de opening van het parlementaire jaar inwisselde voor iets anders. In 2019 liet de vorstin de kroon ook al een keer links liggen. Een officiële reden werd daarvoor toen niet gegeven, maar waarschijnlijk is de kroon te zwaar voor de inmiddels 95-jarige Elizabeth. De kroon weegt ruim 1,1 kilo. In 2017 droeg de Queen ook geen traditionele outfit, omdat er niet genoeg voorbereidingstijd was voor een uitgebreide ceremonie.

De troonrede was de eerste grote publieke taak die Elizabeth als staatshoofd uitvoerde sinds de dood van haar echtgenoot prins Philip op 9 april. De koningin is sinds het overlijden van Philip vrijwel niet meer buiten Windsor Castle geweest. Ze had bij de opening van het parlementaire jaar haar zoon kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall, aan haar zijde.

Nationaal herstel

De Britse koningin Elizabeth heeft in haar troonrede gezegd dat "een nationaal herstel van de pandemie dé prioriteit is van de regering". De plechtigheid was de eerste grote publieke taak die Elizabeth als staatshoofd uitvoerde sinds de dood van haar echtgenoot prins Philip.

Elizabeth heeft de hoofdlijnen gepresenteerd van het beleid van de anderhalf jaar geleden herkozen premier Boris Johnson. De coronacrisis heeft de premier van veel middelen beroofd om de problemen te lijf te gaan zoals hij destijds beloofde. Maar het land is razendsnel gaan vaccineren en Johnson hoopt nu in een hogere versnelling zijn plannen alsnog te gaan realiseren.

De regering belooft volgens de vorstin de schadelijke gevolgen van de pandemie aangericht aan onder meer de overheidsdiensten snel aan te pakken. Er komt meer steun voor banen, ondernemingen en economische groei. Johnson beloofde eerder dat na de breuk met de Europese Unie de vruchten van de brexit zouden worden geplukt, maar daar is het door het virus niets van terechtgekomen. Er staan ook nog steeds ingrijpende onderwijshervormingen op het programma.

Stoel

De queen werd begeleid door haar oudste zoon prins Charles en zijn vrouw Camilla. De prins van Wales begeleidt zijn moeder sinds 2017 bij de opening van het nieuwe Britse parlementaire jaar, maar mocht dit jaar vanwege corona niet naast haar plaatsnemen. De stoel die gebruikelijk naast de vorstin staat, waar eerder prins Philip plaatsnam en daarna prins Charles, was voor het eerst helemaal weggehaald.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--