Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spaanse koninklijke familie bij uitreiking Prinses Asturiëprijzen

17 oktober 2020 · Leestijd 2 min

De Spaanse royals waren vrijdag in Oviedo. Daar deelden ze tijdens een speciale ceremonie de Prinses van Asturiëprijs uit. Dat is een prestigieuze internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt in acht verschillende categorieën.

Koning Felipe en koningin Letizia waren met hun kinderen Leonor en Sofia aanwezig. Voordat de prijzen werden uitgereikt, hadden de royals korte gesprekken met de prijswinnaars. De winnaars kregen om verschillende redenen geen insigne opgespeld. Dat had veelal te maken met de beperkingen vanwege het coronavirus. Maar ook waren niet alle winnaars aanwezig. Zo ontbrak de eerder dit jaar overleden musicus en componist Ennio Morricone. Hij ontving samen met John Williams de prijs in de categorie Kunst. Verder waren er prijzen voor autocoureur Carlos Sainz en de schrijfster Anne Carson.

De prijs, te vergelijken met de Nobelprijs, werd in 1980 ingesteld als de Prins van Asturiëprijs. De toenmalige kroonprins Felipe was erepresident van de stichting achter de prijzen. Hij was toen ook prins van Asturië. Toen Felipe koning werd, werd de prijs omgedoopt tot de Prinses van Asturiëprijs en werd kroonprinses Leonor erepresident. Zij is nu prinses van Asturië.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt in de categorieën kunst, literatuur, sport, vrede, technisch en wetenschappelijk onderzoek, communicatie en geesteswetenschappen, internationale samenwerking en sociale wetenschappen. De winnaars krijgen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma met insigne en een door de Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró ontworpen sculptuur.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--