Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spaanse partijen willen parlementair onderzoek Juan Carlos

12 december 2020 · Leestijd 2 min

Een coalitie van regionale nationalistische en republikeinse partijen in het Spaanse parlement eist dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de financiële handel en wandel van de in 2014 afgetreden koning Juan Carlos. De groeperingen uit onder meer Baskenland, Catalonië en Galicië willen met name weten in hoeverre de huidige koning Felipe weet had van de malversaties van zijn vader of ervan heeft geprofiteerd.

Het bonte gezelschap weet zich gesteund door de linkse regerings- en coalitiepartij Unidas Podemos, die al eerder vergeefs om een onderzoekscommissie heeft gevraagd. Dinsdag moet het presidium van het parlement zich over het verzoek buigen, maar de kans is klein dat er een meerderheid zal zijn voor het voorstel. Tot nu toe hebben regeringspartij PSOE en de rechtse oppositiepartijen Partido Popular en Vox steeds tegen gestemd. Zij vinden dat de gedragingen van de koning-emeritus niet door het parlement onderzocht moeten worden.

Het nieuwe verzoek kwam vrijdag nadat Spaanse media hadden bericht dat Juan Carlos deze week 678.393 euro heeft betaald aan de Belastingdienst. Dit naar verluidt om vervolging te voorkomen wegens het niet opgeven van extra inkomsten of schenkingen die hem ten goede kwamen door de mogelijkheid creditcards te gebruiken die een bevriende Mexicaanse zakenman beschikbaar had gesteld.

Deze kaarten, die dus niet op naam stonden van de koning, zouden onder meer ook gebruikt zijn door zijn dochter prinses Elena en haar twee kinderen. Als het tot vervolging zou zijn gekomen, dan zouden ook zij in het beklaagdenbankje zijn beland. Dat wilde Juan Carlos met de voldoening van zijn belastingschuld voorkomen. De Belastingdienst bestudeert de zaak nog, maar voor een deel van het parlement was de betaling alleen al een duidelijke schuldbekentenis en is het hoog tijd ook te kijken naar andere financiële misstanden rond de koning-emeritus.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--