Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spaanse republikeins gezinde partij niet blij met vertrek Juan Carlos

4 augustus 2020 · Leestijd 2 min

De tweede Spaanse regeringspartij Unidas Podemos is niet te spreken over de "vlucht naar het buitenland" van koning Juan Carlos. Het is een actie een voormalig staatshoofd "onwaardig" aldus voorman Pablo Iglesias, tweede vicepremier in de coalitieregering met de socialistische PSOE van premier Pedro Sánchez.

De juniorpartner in de regering vindt dat Juan Carlos zich in Spanje tegenover het volk moet verantwoorden voor zijn daden "aangezien het Spanje van de 21 eeuw geen corruptie of privileges meer tolereert". Pablo Iglesias (zie hoofdfoto) vindt ook dat "een democratische regering niet de andere kant op kan kijken, laat staan het gedrag kan rechtvaardigen dat de waardigheid van een belangrijke instelling als het staatshoofd ondermijnt en dat een vorm van fraude is."

De republikeins gezinde partij van de vicepremier had de afgelopen maanden vergeefs geprobeerd om in het parlement een meerderheid te krijgen voor een onderzoek naar de contracten die enkele jaren geleden door een Spaanse consortium zijn gesloten voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Koning Juan Carlos zou van de Saudische koning een 'gift' van honderd miljoen dollar hebben gekregen voor zijn bemiddeling en dat geld hebben gestald op geheime buitenlandse rekeningen.

De onthullingen daarover in de media hebben uiteindelijk geleid tot het maandag bekendgemaakte besluit van de koning-emeritus om Spanje te verlaten, teneinde de monarchie niet langer te beschadigen. "Hij heeft de monarchie in een zeer gecompromitteerde positie verlaten", aldus Iglesias. Zijn partijgenoot Pablo Echenique drong erop aan "dat alle duistere zaken van Juan Carlos grondig worden onderzocht" tot de waarheid bekend is.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--