Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spannende weken voor koningsdochter Delphine

11 september 2020 · Leestijd 3 min

Het Belgische hof beslist uiterlijk 29 oktober of Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van de voormalige Belgische koning Albert, officieel als prinses door het leven mag. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Boël wil prinses zijn en de achternaam van haar vader dragen. Daarom stapte zij naar het gerecht.

Delphine_Boel_advocaat.jpg

Aanvankelijk ging het Delphine, in 1968 geboren uit een relatie van haar moeder Sybille de Selys Longchamps en de toenmalige prins van Luik, louter om de erkenning van zijn vaderschap. Dat hij haar vader was, stond eigenlijk wel vast, maar Albert had alle contact verbroken en ontkende in alle toonaarden. Na de troonswisseling in 2013 was zijn onschendbaarheid opgeheven en stapte Delphine naar de rechter om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen en achtereenvolgende rechtsinstanties gingen met haar mee. 'Ieder kind heeft het recht te weten wie zijn vader is', was de rode draad bij alle procedures.

Begin dit jaar erkende Albert, de vader van regerend koning Filip, na een jarenlange juridische strijd en na het afnemen van een DNA-test, eindelijk dat hij Boëls biologische vader is. Maar de kunstenares neemt daarmee nog geen genoegen.

Boël wil net zo behandeld worden als de andere kinderen van Albert en dus ook een nieuwe achternaam dragen. Raadsman Alain De Jonge gaf donderdag een opsomming: de achternaam Van Saksen-Coburg, de titel prinses van België met het predicaat 'Koninklijke Hoogheid'.

Lees verder onder de foto's.

Delphine_Boel_Albert_II.jpg

In het begin vertelde Delphine dat het haar niet ging om geld, titels of ander gewin. Maar bij de slotbehandeling bij het Brusselse Hof bleek ze donderdag van koers veranderd. Nu eist ze "exact dezelfde voorrechten, titels en hoedanigheden als haar twee broers en haar zus", verklaarde haar advocaat Marc Uyttendaele na afloop van de behandeling die achter gesloten deuren plaatsvond. "Ze wil niet langer gediscrimineerd worden", viel zijn collega Alain De Jonge bij. 

Volgens Het Nieuwsblad was dat een reactie op de koude, berekenende manier waarop koning Albert begin dit jaar via een eenvoudige persmededeling uiteindelijk toegaf inderdaad haar vader te zijn "met de vermelding dat er nooit een band was geweest". Daarmee is bij Delphine iets geknapt, leerde de krant van intimi van de kunstenares: de koning liet de zoveelste kans liggen om haar bestaan op een elegante, menselijke manier toe te geven.

De advocaten van Albert stellen dat het niet aan het hof is om uitspraak te doen. Volgens hen moet de buitenechtelijke dochter "administratieve stappen" nemen om haar eisen ingewilligd te zien. Delphines juridisch team hoopt dat het Hof van Beroep "een wijs oordeel zal vellen."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--