Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dít sprookje in de Efteling heeft een koninklijk tintje

9 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Koninginnen zijn zelf vaak onderdeel van een sprookje, maar de Belgische koningin Fabiola had zo'n rijke fantasie dat ze zelf een sprookjesboek schreef voordat ze met een koning trouwde.

De passie voor sprookjes zat er bij de Spaanse Fabiola al vroeg in. In de jaren 50 schrijft ze twaalf sprookjes, die onder de Spaanstalige titel Los doce Cuentos maravillosos (De Twaalf Wonderlijke Sprookjes) worden uitgebracht. Als ze in 1960 met de Belgische koning Boudewijn trouwt, verschijnt het boek ook in het Frans, Engels en Nederlands. Koningin Fabiola doneert de opbrengsten van de Nederlandstalige versie van haar boek aan het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn.

Lees verder onder de foto.

Fabiola-Efteling-1967
1967: Koningin Fabiola bezoekt samen met prinses Paola de Efteling.

Dit sprookje is te zien in de Efteling

In de jaren 60 raakt een Efteling-medewerker geïnspireerd door de sprookjes van de koningin. Hij deelt het boek met Anton Pieck, een kunstschilder werkzaam bij de Efteling. Ze besluiten het sprookje De Indische Waterlelies in het Sprookjesbos neer te zetten. Vanwege het vijftienjarig bestaan van het park wordt het sprookje in 1966 uitgebeeld en sindsdien zijn De Indische Waterlelies nog altijd te bewonderen. Het verhaal gaat over een heks, die jaloers is op de schoonheid van dansende sterrenkinderen. Daarom verandert ze de dansende sterrenkinderen in waterlelies. Bekijk foto's van het sprookje in de Efteling hieronder:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP/Instagram

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--