Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Summer of Love: Prinses Mako en Kei Komuro

22 augustus 2021 · Leestijd 5 min

Het is zomer, het seizoen van de liefde! In onze serie ‘Summer of love’ vertellen we je de mooiste koninklijke liefdesverhalen. Vandaag: de Japanse prinses Mako en Kei Komuro.

Dit is het verhaal van een koninklijke liefde met strubbelingen. Een verhaal van twee mensen die dolgraag met elkaar willen trouwen, maar dat door verschillende omstandigheden nog steeds niet hebben gedaan. 

In 2017 stelt een dolverliefde prinses Mako haar Kei Komuro voor aan de pers. Naar eigen zeggen leren ze elkaar kennen op de International Christian University in Tokyo waar ze beiden studeren. De vonk slaat over als Mako achter Kei zit tijdens een campusbijeenkomst.  

Ze spreken elkaar voor het eerst tijdens een evenement voor studenten dat opgezet is voor studenten die op het punt staan in het buitenland te gaan studeren. Daarna beginnen de twee met elkaar af te spreken. "Ik leerde hem kennen als een oprechte, vastberaden, harde werker met een groot hart", aldus Mako. 

Waarom ze verliefd zijn geworden? Volgens Mako heeft Kei een glimlach die net zo straalt als de zon en Kei vindt dat Mako net als een stille maan over hem waakt. Duidelijke taal! 

Het koppel heeft een jaar lang een langeafstandsrelatie gedurende die studie in het buitenland. Mako zit in Groot-Brittannië terwijl Kei in de VS studeert. 

Wat blijkt tijdens de persconferentie? Kei heeft Mako al in 2013 ten huwelijk gevraagd nadat ze samen uit eten zijn geweest. In 2017 kan het koppel eindelijk trots bekendmaken dat ze van plan zijn te trouwen.  

Mako (tweede van rechts) met haar vader prins Akishino, haar moeder Kiko en en zusje Kako.
Mako (tweede van rechts) met haar vader prins Akishino, haar moeder Kiko en en zusje Kako.

Trouwen is voor iedereen een belangrijke en bijzondere stap maar voor Mako komt er nog wat meer bij kijken. Als vrouwen in de keizerlijke familie besluiten te trouwen verliezen ze namelijk hun lidmaatschap van het keizerlijk huis. Ook raken ze hun titels kwijt. Als Mako trouwt wordt ze dus ‘gewoon’ mevrouw Komuro.  

Ze zal echter niet de eerste zijn. Ontelbaar veel Japanse prinsessen gingen haar voor. "Ik ben me er sinds mijn jeugd van bewust dat ik de keizerlijke status ga verliezen als ik eenmaal getrouwd ben", zegt Mako op de persconferentie van hun verloving. “Hoewel ik altijd heb gewerkt om de keizer te helpen en zoveel mogelijk taken als lid van de keizerlijke familie te vervullen, koester ik mijn eigen leven.” 

Mako vertelt dat ze Kei al heeft voorgesteld aan haar ouders. Haar vader, prins Akishino, is destijds nog tweede in lijn voor de troon. “Ik heb hem voorgesteld aan hen als iemand met wie ik mijn toekomst wil delen.”  

Uitstel

Mako_vader.jpg

Mako laat weten dat haar vader, toen nog de broer van de kroonprins, hen zelf zijn zegen heeft gegeven. Heel Japan is op slag verliefd op het koppel en kon niet wachten op de trouwdag. Kei wordt door pers en publiek als mogelijke echtgenoot van prinses Mako nog even nader bestudeerd, om er zeker van te zijn dat er niets mis met hem is... en helaas voor Mako en Kei komen er toch wat dingen naar boven.  

De familie van Kei heeft namelijk een financieel schandaaltje aan de broek hangen, ter waarde van zo’n 4 miljoen yen, of ongeveer 30 duizend euro. De moeder van Kei zou namelijk dit bedrag geleend hebben van een ex-vriend en desbetreffende ex-vriend eiste zijn geld terug.  

Het huwelijk van Kei en Mako is inmiddels al meerdere keren uitgesteld. In de eerste instantie omdat Mako’s grootvader, keizer Akihito, afstand doet van de troon. Er wordt gezegd dat het stel in 2020 zou gaan trouwen. Vervolgens komt daar het aantreden als kroonprins van Mako’s vader en een slepende pandemie bovenop en inmiddels is het halverwege 2021. 

Overigens heeft de officiële verlovingsplechtigheid (Nosai ni Gi) ook nog niet plaatsgevonden. Bij zo’n traditionele plechtigheid binden naast het koppel ook beide families zich aan elkaar. Voor de keizerlijke familie is het dus uitermate belangrijk dat de familie van de schoonzoon zo schandaalloos mogelijk is. Kei zou op dit moment nog steeds in de Verenigde Staten wonen en studeren, hetgeen de zaken ook niet makkelijker maakt. 

Het werd door Japanse media echter als een kleine doorbraak gezien dat Akishino vorig jaar nog liet weten dat hij vooralsnog instemt met het huwelijk. Maar hij is over één ding heel duidelijk: dat het financiële schandaal in Kei’s familie wel opgelost moet worden. Afgelopen april liet Kei nog weten dat hij absoluut nog voornemens is te trouwen met Mako en wil schikken met de ex-vriend van zijn moeder om het conflict op te lossen. Maar sindsdien is daar ook geen duidelijkheid meer over gekomen. Zolang hier geen doorbraak in komt, is er geen toestemming van Akishino om te trouwen, en helaas dus ook geen huwelijk. 

Wordt vervolgd... 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--