Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tal van prominenten reageren op overlijden koningin Elizabeth

9 september 2022 · Leestijd 9 min

Vanuit de hele wereld hebben (oud) wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders met diep verdriet gereageerd op het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Ook haar ex-schoondochter Sarah Ferguson reageert met diep respect en verdriet op de overleden vorstin die ruim zeventig jaar op de troon zat. James Bond-acteur Daniel Craig werkte op een bijzondere manier samen met Elizabeth en uit eveneens lovende woorden.

"Koningin Elizabeth was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk", zegt de Amerikaanse president Joe Biden over de op 96-jarige leeftijd overleden Britse "staatsvrouw van ongeëvenaarde waardigheid en standvastigheid, die de fundamentele alliantie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten verdiepte".

Elizabeth ontmoette in haar leven veertien Amerikaanse presidenten. "Vandaag zijn de gedachten en gebeden van mensen in de hele Verenigde Staten bij de mensen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest in hun verdriet", aldus Biden en zijn vrouw Jill in een verklaring. "We betuigen ons diepste medeleven aan de koninklijke familie."

Elizabeth Joe Biden
Joe en Jill Biden waren in de lente van 2021 nog op bezoek bij koningin Elizabeth.

"In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots voor generaties Britten, onder wie velen die hun land nooit zonder haar hebben gekend", vervolgt Biden. "Door vriendschap en respect te tonen aan nieuwe onafhankelijke naties over de hele wereld, verhief ze de zaak van vrijheid en koesterde ze duurzame banden die hielpen het Gemenebest, waar ze zo veel van hield, te versterken tot een gemeenschap die vrede en gedeelde waarden bevordert."

Oud-presidenten Verenigde Staten

Voormalig president Barack Obama zegt dat de Queen "de wereld betoverde". Haar heerschappij werd volgens Obama, die koningin Elizabeth meerdere keren ontmoette, gedefinieerd door "gratie, elegantie en een onvermoeibare werkethiek". "Keer op keer werden we getroffen door haar warmte, de manier waarop ze mensen op hun gemak stelde en haar humor en charme", aldus de voormalige president.

Elizabeth Obama
Barack Obama en koningin Elizabeth voorafgaand aan een staatsbanket in 2011.

Ook Donald Trump zegt in een bericht op zijn eigen platform Truth Social dat hij de "genereuze vriendschap, grote wijsheid en het geweldige gevoel voor humor van Hare Majesteit nooit zal vergeten". "Wat was zij een grootse en mooie dame, er was niemand zoals zij", aldus Trump.

George W. Bush denkt met veel plezier terug aan de tijd dat hij thee dronk met de koningin en haar corgi's. Bush omschrijft Elizabeth als "een groot intellect met charme en humor".

ANP-358771760
George W. Bush en koningin Elizabeth in 1991.

Rutte, Macron, Zelenski, Trudeau en Poetin

Premier Mark Rutte roemt koningin Elizabeth als "baken van rust en stabiliteit" voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft Rutte "diepe gevoelens van medeleven" overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss. De baken van rust en stabiliteit was er altijd, "hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren", schrijft Rutte in een verklaring.

Nederland herdenkt met het "diepste respect" de koningin, schrijft de premier. Koningin Elizabeth combineerde volgens Rutte "plichtsgevoel en standvastigheid met lichtheid en humor. Met de karaktervolle invulling van haar zware taak, maakte zij indruk op iedereen die haar ontmoette".

De Franse president Emmanuel Macron heeft via Twitter verklaard dat koningin Elizabeth de continuïteit en de eenheid van de Britse natie belichaamde gedurende meer dan 70 jaar. "Ik herinner me haar als een vriendin van Frankrijk, een aardige koningin die een blijvende indruk heeft achtergelaten op haar land en haar eeuw", aldus Macron.

Elizabeth Macron Charles Theresa May
President Macron, toenmalig Britse premier Theresa May, prins Charles en koningin Elizabeth in 2019.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat hij "met diep verdriet" heeft gehoord dat koningin Elizabeth is overleden. "Namens het Oekraïense volk brengen wij ons oprechte medeleven over aan de Britse koninklijke familie, het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest om dit onherstelbare verlies. Onze gedachten en gebeden zijn bij jullie", meldt de president op Twitter.

De Canadese premier Justin Trudeau laat weten "met pijn in het hart" te hebben vernomen van het "overlijden van de langst regerende soeverein van Canada, Hare Majesteit Koningin Elizabeth II". "Ze was een constante aanwezigheid in ons leven - en haar dienstbaarheid aan de Canadezen zal voor altijd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van ons land blijven", aldus de premier op Twitter. De Britse vorst is nog altijd het officiële staatshoofd van Canada.

Elizabeth Justin Trudeau
Justin Trudeau en koningin Elizabeth in 2018. De twee hadden een warme band met elkaar.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Groot-Brittannië zijn condoleances aangeboden wegens het "onherstelbare verlies" van koningin Elizabeth. In een boodschap aan Charles, de nieuwe Britse koning, zei Poetin dat de Queen "terecht de liefde en het respect genoot van haar onderdanen en evenzeer als autoriteit op het wereldpodium". De Russische leider voegde er nog aan toe dat hij de Britten moed en veerkracht toewenst om dit verlies te dragen.

Britse premiers

Ook Boris Johnson, tot woensdag premier van het Verenigd Koninkrijk, is bedroefd door het overlijden van koningin Elizabeth. "Ze leek zo tijdloos en zo prachtig dat ik vrees dat we begonnen te geloven, als kinderen, dat ze gewoon zou blijven doorgaan", meldt Johnson. Hij noemt haar heengaan "de verdrietigste dag van ons land".

Johnson zegt dat "golf na golf van verdriet over de wereld spoelt" en voegt eraan toe: "Pas als we worden geconfronteerd met de werkelijkheid van het verlies, begrijpen we pas echt wat we hebben verloren. Nu beseffen we pas hoeveel ze voor ons betekende, hoeveel ze voor ons deed, hoeveel ze van ons hield." Volgens de oud-premier nemen miljoenen mensen een moment pauze om te denken "aan koningin Elizabeth, aan het heldere, schitterende licht dat nu is gedoofd".

Elizabeth Boris Johnson
Boris Johnson en zijn vrouw Carrie met koningin Elizabeth in juni 2021.

Tony Blair, die in 1997 premier werd, zei bedroefd te zijn door het overlijden van de Britse koningin. "We zullen haar missen. Ze was de persoon die meer dan wie ook ons land samenbracht, ons in aanraking bracht met onze betere aard, de personificatie van alles wat ons trots maakt Brits te zijn. We hebben niet alleen onze vorstin verloren maar de matriarch van onze natie".

Tony Blair en koningin Elizabeth in 2002.
Tony Blair en koningin Elizabeth in 2002.

Theresa May, regeringsleider in de periode 2016-2019, zei dat het heengaan van Elizabeth haar in rouw heeft gedompeld. "Het was de eer van mijn leven haar te dienen als minister-president. Ze werd gerespecteerd en bewonderd, niet alleen door haar eigen volk maar ook ver buiten onze familie van naties. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar haar familie. God save the King".

Sarah Ferguson

Sarah Ferguson zal haar voormalige schoonmoeder koningin Elizabeth "meer missen dan woorden kunnen uitdrukken". Dat schrijft de ex-vrouw van prins Andrew op Twitter.

"Ze heeft haar hele leven onbaatzuchtig gegeven aan de mensen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. Voor mij was ze een geweldige schoonmoeder en vriendin. Ik zal haar altijd dankbaar zijn voor de vrijgevigheid die ze me toonde door dicht bij me te blijven, zelfs na mijn scheiding."

De hertogin van York en prins Andrew, die samen twee dochters hebben, zijn al sinds 1996 gescheiden. De twee hebben echter nog altijd een goede band en trekken vaak met elkaar op.

Sarah Andrew Bruiloft
Sarah Ferguson en prins Andrew op hun trouwdag in 1986. Koningin Elizabeth staat uiterst rechts op de foto.

Daniel Craig

De Britse acteur Daniel Craig is "diep bedroefd" door het overlijden van koningin Elizabeth. In een reactie stelt de James Bond-acteur dat zij een "onvergelijkbare erfenis nalaat". Craig en de Queen ontmoetten elkaar in 2012, toen zij samen opdoken in een sketch bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

"Ik was, zoals zovelen, diep bedroefd door het nieuws van vandaag en mijn gedachten zijn bij de koninklijke familie, degenen van wie ze hield en iedereen die van haar hield", zegt Craig. "Ze laat een onvergelijkbare erfenis na en zal enorm worden gemist."

Tijdens de openingsceremonie van de Spelen werd tot grote hilariteit van alle kijkers een video gestart waarop te zien was hoe Craig als James Bond de koningin begeleidde vanaf Buckingham Palace naar het Olympisch Stadion. Samen stapten ze in een helikopter en even later leek het alsof Craig en de vorstin beiden met een parachute uit de heli, die boven het stadion vloog, sprongen. Pas enkele jaren na de Spelen werd bekend dat haar familie op dat moment niets wist van de video en dus net als de kijkers thuis en in het stadion erg verrast was.

Bekijk hieronder de video waarin koningin Elizabeth haar debuut als actrice maakte.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Paus Franciscus 

Paus Franciscus reageerde "diepbedroefd" op het overlijden van koningin Elizabeth. Hij bidt voor "eeuwige rust" voor de 96-jarige monarch en staat ook stil bij de nieuwe koning Charles.

In een persoonlijk telegram aan de nieuwe koning prees het hoofd van de katholieke kerk "de onvoorwaardelijke dienstbaarheid en het standvastige geloof in de Heer Jezus Christus" van de koningin. Hij vraagt om "een overvloed aan goddelijke zegeningen" voor Charles, die hij "troost van de Heer" toewenst.

Queen en Paus
Koningin Elizabeth en Paus Franciscus ontmoetten elkaar voor het eerst in 2014.

De Queen bracht tijdens haar leven verscheidene bezoeken aan het Vaticaan. In totaal ontmoette ze vijf pausen.

David Attenborough

David Attenborough zal zich de lach van koningin Elizabeth het meest herinneren. "Als er iets grappigs gebeurde dan lachte ze op de meest oprechte manier", zei de televisiebioloog in reactie op haar dood.

De 96-jarige Attenborough, die leeftijdsgenoot van de koningin was, had een goede relatie met Elizabeth en haar familie. Hij werkte meermaals met haar samen en dan was ze heel erg "professioneel".

Volgens de vermaarde documentairemaker had Elizabeth de gave anderen op hun gemak te stellen. "Als je haar ontmoette, wist je dat je in de aanwezigheid was van iemand die zeer belangrijk was voor onze samenleving, maar toch liet ze het lijken alsof dat niet zo was."

Elizabeth David Attenborough
Een plezierig onderonsje tussen koningin Elizabeth en David Attenborough in 2016.

Ook verschillende Britse sterren staan stil bij het overlijden van koningin Elizabeth. Zij delen niet alleen hun deelneming, maar benoemen ook de belangrijke rol die de koningin vervulde in hun eigen leven en in dat van andere Britten.

"Net als de rest van de natie heb ik met verdriet vernomen dat koningin Elizabeth is overleden", schrijft Elton John op sociale media. "Ze was een inspirerend persoon om bij aanwezig te zijn en leidde het land door sommige van de beste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Koningin Elizabeth is een enorm onderdeel geweest vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen."

Elizabeth Elton John 2012
Toen koningin Elizabeth haar diamanten jubileum vierde in 2012 ontmoette zij Elton John.

De Britse band The Rolling Stones deelt via Instagram hun "diepste deelneming" richting de koninklijke familie. De koningin was "een constante aanwezigheid in hun leven en dat van talloze anderen", schrijft de band.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Houd dit artikel in de gaten voor meer condoleances. 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--