Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terug in de tijd: De eerste Prinsjesdag van...

20 september 2022 · Leestijd 3 min

Vandaag is het Prinsjesdag. Prinses Amalia zal de vergadering, nu zij achttien jaar is, voor het eerst bijwonen en meerijden in de Glazen Koets. Een spannende dag dus voor de Prinses van Oranje. Voor haar familieleden is Prinsjesdag al jaren een traditie waar zij bij aanwezig zijn. Maar ook zij maakten ooit hun debuut op de derde dinsdag van september. Wanneer was dat precies? We blikken even terug!

Op 18 september 1956 nam Amalia's grootmoeder, prinses Beatrix, voor het eerst deel aan Prinsjesdag. In de Ridderzaal las de toenmalige koningin Juliana de troonrede voor. Beatrix zat tijdens de vergadering naast haar moeder op het podium. Een verschil met vandaag want prinses Amalia zal, samen met prins Constantijn en prinses Laurentien, plaatsnemen op de eerste rij. 

Prinsjesdag 1956
Prins Bernhard, koningin Juliana en prinses Beatrix op Prinsjesdag in 1956.

Koning Willem-Alexander verscheen in 1985 voor het eerst op Prinsjesdag toen zijn moeder, koningin Beatrix, de troonrede voorlas. Hij volgde de ceremonie vanaf de eerste rij, naast prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Lees verder onder de foto's. 

Margriet Willem-Alexander 1985
Prins Willem-Alexander naast zijn tante, prinses Margriet.
Prinsjesdag 1985

Twee jaar later, in 1987, nam prins Constantijn, de jongste broer van Willem-Alexander, voor het eerst deel aan de derde dinsdag van september. Ook vandaag is prins Constantijn van de partij, samen met zijn vrouw prinses Laurentien. Maar wanneer maakte zij haar debuut? 

Prinsjesdag 1987

Prins Constantijn en prinses Laurentien trouwden met elkaar op 19 mei 2001. Vier maanden later, in september, kon zij dan ook haar intrede maken op Prinsjesdag. Máxima, die toentertijd verloofd was met Willem-Alexander moest de dag vanaf de zijlijn volgen want zij trouwden pas in februari 2002. 

Lees verder onder de foto's. 

Ontwerp zonder titel
Prinsjesdag 2001 2
Prinses Máxima zwaait vanaf het kabinet van de koningin naar de Gouden Koets.

Op 17 september 2002 is het dan ook de beurt aan de toenmalige kroonprinses Máxima. Samen met haar man kroonprins Willem-Alexander en schoonmoeder koningin Beatrix rijdt zij mee in de Gouden Koets op weg naar de Ridderzaal.

Lees verder onder de foto's. 

Prinsjesdag 2002 2
Prinsjesdag 2002

In april 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder Beatrix op in het koningschap. Vanaf dat jaar nemen prinses Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven geen deel meer aan Prinsjesdag.

Op 17 september was het aan koning Willem-Alexander om voor het eerst de troonrede voor te lezen. Die dag verschenen Willem-Alexander en Máxima, samen met prins Constantijn en prinses Laurentien, dan ook voor het eerst als koning en koningin op het balkon van Paleis Noordeinde. Die samenstelling hebben we tot vorig jaar gezien.

ANP-324680356
Prinsjesdag 2013.

Vanaf vandaag zullen we voorlopig een vijftal zien op Prinsjesdag. Amalia's zussen Alexia en Ariane zullen pas deelnemen aan Prinsjesdag na hun achttiende verjaardag.

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--