Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terug in Nederland: Máxima had nog even in Afrikaanse zee willen zwemmen

17 juni 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima is vrijdagochtend iets voor 10.00 uur Nederlandse tijd geland op Schiphol in Amsterdam. Vanuit de Senegalese hoofdstad Dakar vloog ze via Parijs terug naar Nederland.

Het programma van de koningin zat bomvol. Veel tijd voor ontspanning was er daarom niet, zo blikt Máxima na afloop van haar VN-reis naar Ivoorkust en Senegal terug tegenover het ANP. "Blijkbaar is er een hele mooie zee, ik heb daarvan tien meter gezien. Ik had er heel graag in willen plonzen. Maar het was echt niet mogelijk."

Toch kijkt de koningin met een voldaan gevoel terug op de vierdaagse reis. "Er was een mevrouw die bijna niet kon lezen en schrijven, maar ze wist wel heel goed wanneer haar geld binnen kwam", aldus Máxima, die tijdens de reis veel aandacht aan vrouwelijke ondernemers en boeren besteedde. "Ik vind het mooi om te zien dat je ze iets geeft en dat ze het dan met beide handen aanpakken."

Amalia

Tijdens een persgesprek vertelt koningin Máxima ook dat prinses Amalia heel graag een keer "tassendrager" wil zijn tijdens een VN-reis. De 18-jarige koningsdochter is bijzonder geïnteresseerd in het werk van haar moeder als speciale gezant bij de Verenigde Naties, aldus Máxima. De agenda van Amalia moet het echter een keertje toelaten om mee te gaan op een VN-reis. In september begint Amalia namelijk aan haar studie in Amsterdam.

Deze vrijdag maken de twee in ieder geval een reisje. Samen met koning Willem-Alexander reizen ze naar Noorwegen voor de achttiende verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Daar heeft Máxima, zo vertelt ze, vooral heel veel zin in. "Het is gewoon gezellig, toch?"

Interview

Terwijl koningin Máxima in Noorwegen is, wordt op Al Jazeera vrijdagavond een half uur durend interview met haar uitgezonden. De internationale omroep, gevestigd in Qatar, volgde de 51-jarige koningin tijdens haar VN-reis naar Ivoorkust en Senegal. Het interview, afgenomen door journaliste Step Vaessen, wordt om 18.30 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--