Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: De Elfstedentocht met Willem-Alexander

15 januari 2024 · Leestijd 2 min

Het is op 15 januari de Dag van de Elfstedentocht. Op 15 januari 1909 werd namelijk de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht. Met de vrieskou van de afgelopen dagen zijn de speculaties over een nieuwe Elfstedentocht weer in volle gang – reden genoeg om terug te blikken op het jaar 1986. Het jaar waarin koning Willem-Alexander meedeed aan de tocht der tochten.

Op 26 februari 1986 gaat de veertiende Elfstedentocht van start. Met dit jaar wel een heel bijzondere deelnemer: koning Willem-Alexander, toen nog als prins.

W.A van Buren

Voor de rest van Nederland is nog niet duidelijk dat de 18-jarige prins meedoet. Hij schaatst namelijk mee onder de schuilnaam W.A. van Buren, een naam die vaker wordt gebruikt door de koninklijke familie om incognito te blijven. De achternaam is terug te leiden naar het graafschap Buren waarover de familie Van Oranje in de vijftiende eeuw zeggenschap kreeg. Momenteel draagt de koning ook de titel 'Graaf van Buren'.

Lees verder onder de foto. 

willem-alexander-elfstedentocht

VVD-coryfee Hans Wiegel, destijds Commissaris van de Koningin in Friesland, regelt een startbewijs voor de mysterieuze deelnemer. De nacht voordat de wedstrijd begint, overnacht Willem-Alexander ook bij Wiegel in Friesland.

Lees verder onder de foto. 

willem-alexander-elfstedentocht2

Toch ontdekt

Het was de bedoeling dat Willem-Alexander anoniem zou blijven, alleen wordt hij bij de vijfde van de elf steden, Stavoren, herkend. Het schaatsen gaat hem goed af. Maar tegen het einde gaat het moeilijker en wil hij opgeven. Heel lang heeft de prins ook niet kunnen trainen. Het idee om mee te doen is kort van tevoren ontstaan en bovendien zit de prins middenin zijn dienstplicht in Den Helder. Wel heeft hij wat kunnen oefenen op het Naardermeer, maar dat was het dan ook.

Lees verder onder de foto. 

willem-alexander-elfstedentocht3
Prins Willem-Alexander bereikt de finish van de Elfstedentocht in 1986.

Op het dieptepunt vraagt hij of een auto hem kon oppikken, alleen is daar geen mogelijkheid toe. Hij moet door. Om 21:45 uur bereikt Van Buren uitgeput de finish en voltooit daarmee zijn Elfstedentocht. De schaatsen waarmee Willem-Alexander zijn Elfstedentocht schaatste zijn te bewonderen in het Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.

ANP-317671137.jpg
De schaatsen waar Willem-Alexander in 1986 de tocht mee schaatste.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--