Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: De Elfstedentocht met Willem-Alexander

5 januari 2022 · Leestijd 2 min

Het was gisteren, 4 januari 2022, exact 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd geschaatst. Wij blikken vandaag niet terug op de schaatstocht van 1997, maar gaan terug naar het jaar 1986: het jaar waarin koning Willem-Alexander meedeed aan de tocht der tochten.

ANP-305570934.jpg

Op 26 februari 1986 gaat de veertiende Elfstedentocht van start. Met dit jaar wel een heel bijzondere deelnemer: koning Willem-Alexander, toen nog prins.

ANP-300890571.jpg

Voor de rest van Nederland is nog niet duidelijk dat de 18-jarige prins meedoet. Hij schaatst namelijk mee onder de schuilnaam W.A. van Buren, een naam die vaker wordt gebruikt door de koninklijke familie om incognito te blijven. De achternaam is terug te leiden naar het graafschap Buren waarover de familie Van Oranje in de vijftiende eeuw zeggenschap kreeg. Momenteel draagt de koning ook de titel 'Graaf van Buren'.

VVD-coryfee Hans Wiegel, destijds Commissaris van de Koningin in Friesland, regelt een startbewijs voor de mysterieuze deelnemer. De nacht voordat de wedstrijd begint, overnacht Willem-Alexander ook bij Wiegel in Friesland.

Lees hier meer over de titel 'Graaf van Buren'


Het was de bedoeling dat Willem-Alexander anoniem zou blijven, alleen wordt hij bij de vijfde van de elf steden, Stavoren, herkend.

ANP-300894033.jpg

Het schaatsen gaat hem goed af. Maar tegen het einde gaat het moeilijker en wil hij opgeven. Heel lang heeft de prins ook niet kunnen trainen. Het idee om mee te doen is kort van tevoren ontstaan en bovendien zit de prins middenin zijn dienstplicht in Den Helder. Wel heeft hij wat kunnen oefenen op het Naardermeer, maar dat was het dan ook.

Op het dieptepunt vraagt hij of een auto hem kon oppikken, alleen is daar geen mogelijkheid toe. Hij moet door. Om 21:45 uur bereikt Van Buren uitgeput de finish en voltooit daarmee zijn Elfstedentocht.

ANP-317671137.jpg

De schaatsen waarmee Willem-Alexander zijn Elfstedentocht schaatste zijn te bewonderen in het Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--