Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: het eerste werkbezoek van koningin Máxima

2 augustus 2023 · Leestijd 2 min

Een werkbezoek hier, een werkbezoek daar, voor koningin Máxima is dit geen enkel probleem. De agenda van de koningin staat wekelijks volgepland met allerlei bezoeken. Tweeëntwintig jaar geleden op 9 mei 2001 ging Máxima voor eerst op werkbezoek. Samen met haar verloofde prins Willem-Alexander bezocht zij de Keukenhof in Lisse. Bekijk hier de beelden van het moment!

ANP-300996544

Het jaar is 2001 en een dolgelukkige kroonprins Willem-Alexander kondigt zijn verloving aan met de Argentijnse Máxima Zorreguieta. Smoorverliefd stelt de toekomstige koning zijn Máxima voor aan de pers en het volk. Vanaf dit moment zal de agenda van Máxima er heel anders uit komen te zien en gaat ze met regelmaat op werkbezoek. 

ANP-300997815

Twee maanden later is het zover: Máxima zal voor het eerst een werkbezoek afleggen samen met haar verloofde. Op de Keukenhof planten ze samen een Koningslinde, een boom die normaal gesproken alleen gepland wordt tijdens een troonswisseling. 

ANP-300997803
ANP-300997801

De reden voor het bezoek was het afnemende bezoekersaantal aan de bloementuin. Door de vele regenval en de MKZ-crisis leek het een extreem slecht jaar voor de Keukenhof te worden. Het debuut van de toekomstige koning en koningin trok vele oranjefans en dagjesmensen die allemaal een glimp wilde opvangen van Máxima. Volgens een woordvoeder van de Keukenhof waren er die dag tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers aanwezig. Op een topdag waren dat er doorgaans tussen de 10.000 en 15.000

ANP-300997804

Het verliefde stel genoot met volle teugen van de vele tulpen, hyacinten, narcissen en natuurlijk: elkaar!

keukenhof-lisse-2001
ANP-300997808

Na dit eerste bezoek aan de Keukenhof is Máxima als prinses én koningin nog meerdere keren teruggekeerd naar de plek.

Silvia en Maxima keukenhof
Het eerste volgende officieel bezoek is in 2009 met koningin Silvia, de Zweedse koning Carl-Gustaf en koningin Silvia waren die week in Nederland voor een officieel staatsbezoek.
Maxima keukenhof
Een jaar later is koningin opnieuw in de keukenhof, dit keer met de echtgenote van de toenmalige Russische president Medvedev, Svetlana Medvedeva.
Maxima en Wa keukenhof China
De Chinese president Xi Jinping bracht in 2014 een staatsbezoek aan ons land. Samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten zij de Keukenhof. De vrouw van de Chinese president, mevrouw Peng, doopt hier een bijzondere tulp.
Maxima keukenhof
Koningin Maxima in 2016 bij het Oranje Nassau Paviljoen in de Keukenhof voor de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs.
Maxima keukenhof
In 2021 bezoekt de koningin voor Meer Muziek in de Klas de Keukenhof.
Maxima_Brigitte_Keukenhof

Foto's ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--