Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Terugblik: Wat deed en droeg Máxima in de Verenigde Staten?

16 september 2022 · Leestijd 5 min

Koningin Máxima bracht vorige week, van 6 tot 9 september, een werkbezoek aan de Verenigde Staten dat in het teken stond van economische betrekkingen. Tijdens haar bezoek overleed de Britse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd. Hierdoor sneeuwde het nieuws over Máxima's solo-reis een beetje onder. Koning Willem-Alexander zou eerst ook meegaan maar moest noodgedwongen afzeggen vanwege een longontsteking. Wij blikken nog even terug op het programma en de mode.

Koningin Máxima begint haar reis dinsdag met een bezoek aan het stadhuis van San Francisco. Daar hijst zij, samen met burgermeester London Breed, de Nederlandse vlag. De dag gaat verder in de wijk Castro. Hier wonen veel mensen die zich inzetten voor gelijke rechten van LHBTI-ers. De koningin neemt uitgebreid de tijd voor hen en doet het gezelschap de groeten van koning Willem-Alexander.

In de middag ondertekent Máxima een document voor de aanpak van klimaatverandering. Hierna spreekt zij de wens uit voor meer samenwerking tussen Nederland en Californië.

Lees verder onder de foto's.

ANP-454201201
Koningin Máxima krijgt een warm welkom van de burgermeester.
Máxima Castro
De koningin spreekt in de wijk Castro met een vertegenwoordiger van de LHBTI-gemeenschap.

De roze jurk die koningin Máxima overdag droeg is van haar favoriete modehuis Natan. We hebben de jurk eerder gezien tijdens de viering van Koningsdag in Maastricht, eerder dit jaar. 

Máxima maakt selfie
Máxima op Koningsdag, 27 april 2022.

Dinsdagavond geeft Máxima op het gemeentehuis wederom een toespraak. Hier zegt zij de mentaliteit van Californië te bewonderen: "niet afwachten tot de omstandigheden je tot actie dwingen, maar juist het heft in eigen handen nemen." Dat lijkt eerst misschien risicovol, maar maakt je uiteindelijk sterker, aldus de koningin.

Máxima San Francisco
Máxima arriveert bij het gemeentehuis.

Máxima droeg dinsdagavond een gouden outfit van ontwerper Claes Iversen. We hebben dit pak meerde malen gezien: onder andere op het Holland Festival in 2019 en op haar 49e verjaardag in 2020. 

Ontwerp zonder titel
Koningin Máxima in 2019 (links) en toen zij Argentijnse koekjes bakte op haar 49e verjaardag (rechts).

Op woensdag begint koningin Máxima haar dag op de Universiteit van Californië in Berkeley. Op deze universiteit hebben prins Friso en prinses Laurentien gestudeerd. De school biedt een studie Nederlands aan. Máxima sprak met studenten en docenten over de studie. Hierna nam zij kort een kijkje bij de beroemde Golden Gate Bridge. Het programma gaat verder met een bezoek aan Google waar het onderwerp 'uitdagingen van de toekomst' centraal staat. 

Lees verder onder de foto's.

ANP-454268984
Maxima bezoekt de Golden Gate bridge
Maxima bezoekt de Golden Gate bridge.

Op een Nederlandse school in Silicon Valley wordt de koningin overladen met cadeautjes van kinderen. Zo kreeg zij meerdere tekeningen, kaarten en zelfs een tulp van chocola. Van het laatstgenoemde presentje gaat Máxima naar eigen zeggen "smullen". De koningin wilde ook graag weten hoe de kinderen het leven in Californië ervaren. "Heel veel zon en heel warm denk ik", schatte ze in.

ANP-454265999

Koningin Máxima koos op de tweede dag van haar bezoek wederom voor een jurk van Natan. We hebben de creatie twee keer eerder gezien toen ze deze combineerde met een grote hoed. De eerste keer was tijdens een streekbezoek aan Salland. Bijna een jaar later tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards in Middelburg dook de jurk weer op.

Máxima groene jurk
Koningin Máxima tijdens het streekbezoek (links) en in Middelburg (rechts).

Na twee dagen in Californië doorgebracht te hebben vliegt Máxima door naar Texas. Daar staat een ontmoeting met gouverneur Greg Abbott op de agenda. Van hem krijgt Máxima een paar cowboylaarzen. De koningin was zichtbaar enthousiast en vertelde dat haar eerste paar hakken ook cowboylaarzen waren.

Lees verder onder de foto's. 

ANP-454348920
ANP-454309258

De donderdag gaat verder met een bezoek aan het stadhuis van Austin. Hierna fietst Máxima samen met burgermeester Steve Adler, langs de Colorado River, naar de volgende locatie: een bibliotheek.

ANP-454315809

Máxima droeg deze jurk, van Natan, eerder tijdens een bezoek aan Duitsland in 2021.

Máxima Berlijn
Koningin Máxima vorig jaar in Berlijn.

In de avond bezoekt de koningin, gekleed in een nieuwe outfit, het stadion van voetbalclub Austin FC. Daar wordt zij bijgepraat over Nederlandse lampen die de grasmat laten groeien en duurzame verkoeling. Aansluitend was de koningin aanwezig bij het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen Austin FC en de Eindhovense club PSV.

Lees verder onder de foto's.

ANP-454353297
ANP-454347512

Koningin Máxima sluit haar werkbezoek vrijdag af in de stad Houston. Bij het stadhuis wordt zij opgewacht door Nederlandse kinderen die, net als de koningin, in het oranje gekleed waren.

Lees verder onder de foto's.

ANP-454397009
ANP-454400500
ANP-454399952

Tijdens een boottocht over de Buffalo Bayou krijgt Máxima alles te horen over maatregelen die Houston getroffen heeft om wateroverlast tegen te gaan. Hierna bezoekt de koningin een medisch centrum dat zich richt op innovatieve behandelingen tegen kanker. Máxima spreekt daar met kinderen die onder behandeling zijn tegen de ziekte. 

ANP-454398977
ANP-454407441

Koningin Máxima was het eerste deel van de vrijdag gekleed in een oranje jurk van Natan. Zij droeg dit ontwerp voor het eerst tijdens een streekbezoek aan Zuidoost Friesland in 2020. Een jaar later, in de zomer van 2021, kregen we de jurk opnieuw te zien toen Máxima een burg opende in Amsterdam.

Máxima oranje jurk
Máxima op de fiets in Friesland (links) en in Amsterdam (rechts).

Het bezoek aan de Verenigde Staten wordt definitief afgesloten met een receptie in het Museum of Fine Arts. Hier houdt Máxima nog een toespraak onder toeziend oog van Nederlandse en Amerikaanse bedrijven in Texas.

Na afloop vertelde koningin Máxima tegen de Nederlandse pers een goede discussie gehad te hebben over de abortuswet. Zij sprak haar steun uit voor keuzevrijheid tegenover de conservatieve gouverneur Greg Abbott. Tegen Texaanse vrouwen zegt Máxima hetzelfde als wat zij tegen andere vrouwen zou zeggen: "vrouwen moeten hun kansen pakken", en hebben hun recht op keuzevrijheid.

ANP-454434714

Máxima draagt tijdens het laatste onderdeel van haar reis een gebloemde jumpsuit van Seren. We hebben deze outfit al meerdere keren bij de koningin gezien. Zo droeg ze het broekpak in 2020 op Koningsdag en in 2021 tijdens de speciale Olympische Spelen in Den Haag. 

Máxima broekpak
Op Koningsdag (links) en in Den Haag (midden en rechts).

Beeld: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--