Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thailand pakt studenten op voor majesteitsschennis

6 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Thaise autoriteiten hebben opnieuw studenten die de afgelopen maanden demonstreerden tegen de regering en voor hervorming van de monarchie aangeklaagd en opgepakt op beschuldiging van majesteitsschennis. De drie studenten zijn inmiddels op borgtocht vrij. Dat heeft de organisatie 'Thaise advocaten voor mensenrechten' (TLHR) woensdag bekendgemaakt.

In totaal zijn nu veertig mensen op de grond van deze wet in staat van beschuldiging gesteld, sommigen meerdere malen. Parit Chiwarak (22), een van de leiders van de demonstraties die vanaf de zomer wekenlang in Bangkok en andere steden werden gehouden, is maar liefst twaalf keer aangeklaagd. Dat betekent dat hij twaalf maal vijftien jaar gevangenisstraf kan krijgen. Medestanders wacht door de stapeling van de straffen mogelijk 120 en 90 jaar cel.

In Thailand is het betrekkelijk eenvoudig een aanklacht in te dienen voor 'lèse majesté', zo verduidelijkte de mensenrechtengroep. Zo is een van de nieuwe beklaagden aangegeven door iemand uit het publiek. Dat was voor de politie voldoende om een onderzoek te beginnen. De wet wordt dan ook veel gebruikt om tegenstanders van de regering - en niet alleen critici van het koningshuis - de mond te snoeren. De angst voor vijftien jaar cel is daarbij vaak al voldoende.

De studentenprotesten keerden zich aanvankelijk alleen tegen het bewind van generaal-premier Prayut Chan-o-cha, maar daarna werd het taboe op het openlijk spreken over de koning doorbroken en werd ook een eisenplan voor ingrijpende hervorming van de monarchie geformuleerd.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--