Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise koning verrast met opvallende actie

11 januari 2021 · Leestijd 3 min

Koning Vajiralongkorn heeft voor een verrassing gezorgd door in een documentaire te verschijnen met zijn bijvrouw Sineenat waarin beiden zijn te zien bij vrijwilligerswerk in de vrouwengevangenis Lat Yao, onderdeel van de Klong Prem centrale gevangenis.

Het koninklijke vrijwilligerswerk is opmerkelijk. Niet alleen omdat de koning zich voor het eerst in zijn leven liet filmen met een bezem in zijn hand, maar meer omdat zijn 'nobele gezellin' zelf amper vier maanden geleden in deze gevangenis opgesloten zat.

Sineenat (35) werd in de zomer van 2019, kort na de kroning en het vierde huwelijk van de koning, aan de wereld voorgesteld als koninklijke bijvrouw, met alle bijbehorende titels en privileges. Lang duurde dat echter niet, want in oktober van dat jaar werd de voormalige verpleegster gestraft vanwege ongehoorzaamheid en het ondermijnen van de positie van koningin Suthida. De bijvrouw werd opgesloten in Lat Yao.

Vergeten en vergeven

Afgelopen zomer echter was alles weer vergeten en vergeven en liet Vajiralongkorn (68) haar met een speciaal toestel ophalen in Bangkok en naar zijn verblijfplaats in Beieren vliegen. Hij kwam haar op het vliegveld persoonlijk ophalen. Sineenat is sindsdien steeds meer in de openbaarheid getreden en de afgelopen maanden heeft ze in Thailand deels een eigen programma afgewerkt, naast optredens met de koning.

Die is nu met haar naar de vrouwengevangenis gegaan, waar ze in geheel identieke outfits voor de camera's vrijwilligerswerk hebben gedaan en met een aantal gevangenen hebben gepraat. Wat precies de bedoeling was van dit optreden, kunnen waarnemers niet zeggen.

Twee gezichten

THAILAND POLITICS PROTEST

Maandag dook er ook een bijzondere nieuwjaarskaart van de Thaise koning op. De kaart - deels handgemaakt - toont humoristische striptekeningen naast ontspannen fotootjes van Vajiralongkorn en Sineenat bij een bezoek aan een koninklijk ontwikkelingsproject. Het is nogal opvallend omdat de koning eerder al nieuwjaarswensen verstuurde samen met zijn wettige echtgenote koningin Suthida.

Lees verder onder de foto.

De tweede kaart staat in schril contrast met de eerdere nieuwjaarskaart. Daarvoor is een staatsiefoto gebruikt die in 2019 is gemaakt na de kroning van Vajiralongkorn.

"Koningin Suthida is de strijd aan het verliezen", merkte een waarnemer maandag op. Dat was eerder al gedacht omdat zij tijdens de vele maanden dat de koning in Beieren woonde, daar niet was maar in Zwitserland verbleef.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--