Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise politie grijpt in bij protest tegen wet majesteitsschennis

16 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Thaise politie heeft zaterdag met groot vertoon van macht hardhandig ingegrepen bij een demonstratie tegen de wet op majesteitsschennis. Demonstranten die bij het verkeersknooppunt Victory Monument in Bangkok spandoeken wilden ontvouwen werden meteen aangepakt en afgevoerd.

De betogers, merendeels studenten, wilden hun ongenoegen kenbaar maken over de 'lèse majesté'-wet die de afgelopen maanden weer royaal is toegepast. Volgens een Thaise mensenrechtenorganisatie zijn sinds november niet minder dan 43 demonstranten op basis van die wet aangeklaagd. De maximum straf is vijftien jaar cel, per aanklacht. Enkelen zijn meer dan tien keer beschuldigd van majesteitsschennis.

Sinds vorig jaar wordt in Thailand gedemonstreerd voor meer democratie, wijziging van de door de militaire junta opgestelde grondwet, aftreden van de regering en vrije verkiezingen. In de zomer kwamen daar hervorming van de monarchie en afschaffing van de draconische wet op majesteitsschennis bij. Daarmee was een taboe doorbroken want juist vanwege die wet durfden de meeste Thai hun ongenoegen over koning Vajiralongkorn of de monarchie niet te uitten.

Om het protest een halt toe te roepen is de regering weer begonnen om de wet, die een aantal jaren niet meer was gebruikt, weer toe te passen met een stroom aan aanklachten tot gevolg. Daartegen protesteren mag echter ook niet. De onlinekrant Khaosad vatte het zaterdag bondig samen: "kritiek uitoefenen op de monarchie is verboden, en kritiek uitoefenen op de wet die kritiek hebben op de monarchie verbiedt, is ook verboden."

Bron: ANP

Banner-recht-doen.jpg

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--