Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise Senaat spreekt steun uit voor koningshuis

22 oktober 2020 · Leestijd 2 min

De Thaise Senaat heeft zich donderdag nadrukkelijk uitgesproken voor steun aan de monarchie. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in het secretariaat van het Hogerhuis, waar de aanwezigen onder leiding van senaatsvoorzitter Pornpetch Wichitcholchai spraken over de noodzaak dit nobele instituut 'te beschermen en hoog te houden.' De koninklijke instelling is 'noodzakelijk' voor de Thaise samenleving en cultuur, aldus de senatoren.

De Senaat ligt zelf onder vuur omdat in 2017 in de nieuwe grondwet is bepaald dat alle senatoren worden benoemd door de strijdkrachten en dat het Hogerhuis ook invloed heeft op de selectie van een premier. Op die manier behield het leger, dat in 2014 een staatsgreep pleegde, controle over zowel de regering als het parlement. De afgelopen maanden zijn tienduizenden voornamelijk jongeren de straat op gegaan om verandering van die grondwet én aftreden van de regering van generaal Prayut Chan-o-cha te eisen.

Bij die demonstraties is sinds kort ook de roep gekomen om de monarchie te hervormen en koning Vajiralongkorn aan banden te leggen door hem in een constitutioneel keurslijf te plaatsen, zonder bijvoorbeeld bevoegdheden over het leger. Ook wordt onder meer verlangd dat hij terug verhuisd naar Thailand en dat zijn inkomsten worden beperkt, aangezien de economie van Thailand is gekrompen door de coronacrisis. Vajiralongkorn (68) woont al dertien jaar in Duitsland en komt slechts af en toe even op bezoek in eigen land.

De studenten hebben de premier een ultimatum gesteld. Hij moet binnen drie dagen opstappen, maar heeft nog niet aangegeven aan die eis te willen voldoen. Wel heeft Prayut Chan-o-cha donderdag de bijzondere noodtoestand opgeheven die demonstreren in Bangkok verbood.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--