Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise strijd rond 'Koninklijke Marktplaats' woekert voort

11 september 2020 · Leestijd 2 min

De Thaise regering is terug bij af in de strijd tegen de als gevaarlijk en opruiend beschouwde Facebook-groep 'Koninklijke Marktplaats'. Deze groep, met meer dan een miljoen deelnemers, werd op 24 augustus in Thailand geblokkeerd. Meteen echter werd een nieuwe groep aangemaakt, onder dezelfde naam en deze heeft inmiddels 1,3 miljoen volgers. Het verzet van de regering in Bangkok heeft de belangstelling alleen maar aangewakkerd.

koning-thailand2.jpg

De pagina wordt vanuit het Japanse Kyoto beheerd door wetenschapper Pavin Chachavalpongpun. Hij wilde een kritisch platform creëren waarop niet alleen de Thaise regering maar ook de monarchie open en bloot kon worden besproken. Dat laatste is echter taboe in Thailand, waar strenge straffen staan op majesteitsschennis. Maar ook de wetten op staatsveiligheid en cybercriminaliteit worden van stal gehaald om alle discussie over het koningshuis op sociale media en met name Facebook te onderdrukken.

Lees verder onder de foto.

De regering in Bangkok heeft daarbij de pech dat voor het sluiten van Facebook-groepen en pagina's steeds een apart verzoek moet worden ingediend en dat Facebook tot ergernis van de Thaise autoriteiten "slecht en langzaam" reageert. Daarover klaagde vorige maand minister Puttipong Punnakan van Digitale zaken. Zijn ministerie had toen 4676 verzoeken ingediend en Facebook had slechts 1316 keer gereageerd. Het Amerikaanse bedrijf liet weten naar wegen te zoeken om de strenge Thaise bepalingen aan te vechten omdat die het bedrijf ook economisch schaadden.

De in april begonnen digitale 'koninklijke marktplaats' zou volgens premier Prayut "valse informatie delen en de Thaise natie hebben beschadigd."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--