Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise studenten willen demonstreren op 'koninklijk veld'

10 september 2020 · Leestijd 2 min

De Thaise studenten die al weken demonstreren voor meer democratie, wijzigingen in de grondwet en nieuwe verkiezingen, hebben aangekondigd met hun protest een stap verder te gaan. Het Verenigd Front van Thammasat, zoals een van de groepen van activisten zich noemt, is van plan op 19 september een bijeenkomst te houden in het koninklijke centrum van Bangkok onder de noemer "Breng de macht terug bij het volk."

Sanam Luang

Een pro-koningshuis protesteerder houdt een foto van de overleden koning Bhumibol Adulyadej omhoog.
Een pro-koningshuis protesteerder houdt een foto van de overleden koning Bhumibol Adulyadej omhoog.

Mogelijk gaan de studenten ook naar Sanam Luang, het al enkele jaren voor het publiek afgesloten koninklijke veld naast het Grand Palace. "We moeten dat terugwinnen voor het volk", aldus een van de actievoerders. De studenten willen nadrukkelijk ook het m-woord ter sprake brengen: de monarchie, waarover in Thailand vanwege strenge wetten op majesteitsschennis eigenlijk alleen omfloerst kan worden gesproken. Bij een eerdere actie echter hebben de studenten dat taboe al doorbroken.

Lees verder na de foto.

Het is overigens maar de vraag of de demonstranten op Sanam Luang kunnen komen. Het veld - 120.000 m2 groot - is eigendom van de gemeente, die elke politieke activiteit op deze voor veel Thai én de koninklijke familie heilige plek verbiedt. Op Sanam Luang vinden koninklijke crematies plaats, in een daarvoor dan speciaal gebouwd crematorium, zoals gebeurde in 2017, een jaar na het overlijden van koning Bhumibol.

Petitie

Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun van Thailand en zijn vrouw koningin Suthida
Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun van Thailand en zijn vrouw koningin Suthida afgelopen Augustus.

Volgens Thaise media is het de bedoeling eerst te verzamelen op de nabijgelegen stadscampus van de Thammasat universiteit. Daar willen de studenten overnachten alvorens de volgende dag naar het regeringskantoor te gaan om een petitie te overhandigen aan premier-generaal Prayut Chan-o-cha.

De gekozen datum is niet toevallig. Op 19 september 2006 pleegde het Thaise leger een staatsgreep tegen de bij veel Thai buiten Bangkok populaire premier Thaksin Shinawatra, die nu in ballingschap buiten Thailand woont. Een van zijn opvolgers was zijn zus Yingluck, die in mei 2014 eveneens door een coup aan de kant werd gezet en die nu ook in het buitenland verblijft.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--