Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze film wil je vanavond zien: 'The Queen' op NPO 2

26 december 2023 · Leestijd 3 min

Op tweede kerstdag (26 december) wordt de film 'The Queen' uitgezonden op NPO 2. Het Britse filmdrama begint om 23.35 uur en gaat over de periode na de plotselinge dood van prinses Diana in Parijs. In dit artikel lees je over een aantal belangrijke momenten uit de film, maar dan mét de echte beelden.

Na het ongeluk waarbij prinses Diana om het leven komt geeft premier Tony Blair een speech waarin hij Diana omschrijft als "de prinses van het volk". Zijn omschrijving van de prinses wordt direct door het volk overgenomen. 

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De dood van prinses Diana roept ongekende emoties op bij het volk. Op verschillende plekken in het land wordt gerouwd en er worden bloemen, brieven en foto's neergelegd voor de hekken van Buckingham Palace gelegd.

Lees verder onder de foto's.

Bloemenzee Diana
Bij Buckingham Palace leggen mensen massaal bloemen neer (1 september 1997).
Bloemenzee Diana

Medeleven

Maar de koninklijke familie realiseert zich niet dat het volk medeleven verwacht. Het verdriet van het volk slaat langzaam om in woede wanneer koningin Elizabeth in Schotland blijft en na vier dagen nog geen enkel teken van rouw heeft laten zien. In de film zien we hoe de dood van Diana tot meningsverschillen in de familie leidt. Zo zien we koningin Elizabeth, die vindt dat Diana niet meer bij de familie hoort na haar scheiding met prins Charles. Maar Charles zelf is het daar niet mee eens. Uiteindelijk draait Elizabeth en besluit ze toch om het lijk van Diana met een toestel van de Royal Air Force naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. 

Lees verder onder de foto.

Diana kist
De kist van Diana wordt op 31 augustus op RAF Northolt door mannen van de Royal Air Force uit een vliegtuig van het Royal Squadron gedragen.

Tabloids

Inmiddels bemoeien ook de tabloids zich ermee en schrijven volop dat de koninklijke familie niks van zich laat horen. In de film The Queen zien we dat zowel premier Blair als prins Charles vinden dat het hof met een reactie moet komen, maar Elizabeth blijft bij haar standpunt en weigert van zich te laten horen. Het gevolg? De leden van de koninklijke familie zien hun populariteit dalen.

Belletje van Blair

Premier Blair besluit om Elizabeth op te bellen en vertelt haar dat ze drie dingen moet doen om het vertrouwen van het volk te herstellen. Zo moet er volgens Blair een publieke begrafenis moeten komen waarbij de koninklijke familie aanwezig is. Ook stelt hij dat de Britse vlag halfstok moet hangen op Buckingham Palace en de koningin moet op televisie een toespraak houden over het leven van Diana. 

Lees verder onder de foto en video.

halfstok Diana
Het is de eerste keer ooit dat de vlag op Buckingham Palace halfstok hangt.

Bekijk hieronder de toespraak van koningin Elizabeth op 4 september 1997. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijken dus!

Welke keuzes werden er gemaakt door de koninklijke familie en hoe zat het ook alweer met de plannen van Elizabeth om af te treden ten tijde van de commotie? De film neemt je mee langs alle bovenstaande momenten (en meer).

Benieuwd geworden? Kijk dan op 26 december om 23.35 uur naar The Queen op NPO 2. 

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--