Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieve terugblik: koning Harald en koningin Sonja 55 jaar getrouwd

29 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Precies 55 jaar geleden gaven Harald en Sonja elkaar het jawoord in de Domkerk van Oslo. De jaren tot aan het huwelijk waren niet gemakkelijk voor Harald en Sonja. Koning Olaf, de vader van Harald, stond niet achter een huwelijk met een burgermeisje waardoor ze 9 jaar moesten wachten totdat ze konden gaan trouwen. Bekijk de foto's van hun trouwdag hieronder.

Het liefdesverhaal van koning Harald en koningin Sonja is één van de meest romantische verhalen die je tegen gaat komen. De Noorse Harald en Sonja leerden elkaar in 1959 kennen op het feestje van een vriend. Het was liefde op het eerste gezicht. Harald viel als een blok voor haar bruine ogen.  

Geheime liefde

Helaas moeten de twee hun relatie maar liefst negen jaar geheim houden. De vader van de Noorse kroonprins, koning Olaf V, wilde namelijk niet dat zijn zoon in het huwelijk trad met een burgermeisje. Na negen jaar dreigde de kroonprins de troon te zullen opgeven, of nooit te zullen trouwen als zijn vader zijn keuze niet aanvaardde. De regering en het parlement van Noorwegen vreesden een einde van de monarchie.

Eindelijk verloofd

Uiteindelijk zwichtte vader Olaf en gaf toestemming voor het huwelijk. Het dolgelukkige stel kondigde op 19 maart 1968 hun verloving aan

Lees verder onder de foto's.

Harald_en_Sonja_verloving_1.jpg
df2c97d256acb4edf02510ccbf1dc4e05aafc2d703d93.jpg
Harald_en_Sonja_verloving_3.jpg
Harald_en_Sonja_verloving_9.jpg

De bruiloft 

Een paar maanden later, op 29 augustus 1968 stapten de twee eindelijk met elkaar in het huwelijksbootje. Koning Olaf begeleidde Sonja zelfs naar het altaar. Sonja had in 1959 haar vader verloren, en koning Olaf wilde dat moment voor Sonja graag wat makkelijker maken. De twee trouwden in de Domkerk van Oslo. En ze leven nog lang en gelukkig. 

Lees verder onder de foto's.

harald-sonja-huwelijk
Harald_Sonja_huwelijk.jpg
Sonja en koning Olaf.
Sonja en koning Olaf.
huwelijk-sonja-harald1
Harald en Sonja op hun huwelijksdag in 1968.
Kroonprins Harald met Sonja in 1968.
Kroonprins Harald met Sonja in 1968.
Op 29 augustus 1968 trouwen Harald en Sonja.
Op 29 augustus 1968 trouwen Harald en Sonja.

Hoe wordt het gevierd?

Koning Harald en koningin Sonja hebben vijf jaar geleden, ter ere van hun 50ste huwelijksjubileum, een feest georganiseerd in de kathedraal van Oslo. Het koningspaar nodigde toen tweehonderd mensen uit. Hoe het koningspaar hun 55ste jubileum viert, is nog onbekend. Hun gouden huwelijk vierden ze verder in kleine kring, de kans is groot dat ze dit jaar dat ook doen.

Koning Harald zou vandaag eigenlijk op bezoek gaan in Skaun, een plaatsje waar de koning in zijn ruim dertig jaar koningschap nog nooit is geweest. Hij heeft zijn plannen afgezegd omdat de oude vorst last heeft van een verkoudheid. Een bezoek in april aan Skaun ging ook al niet door. 

We wensen het paar veel liefde en gezondheid toe! 

2018: Harald en Sonja tijdens het galadiner ter ere van hun gouden huwelijk.
2018: Harald en Sonja tijdens het galadiner ter ere van hun gouden huwelijk.

Foto's: ANP 

Koning Harald vertelt over strijd om huwelijk met Sonja

Lees ook over:

Koning Harald vertelt over strijd om huwelijk met Sonja
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--