Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uitgelicht: Trotse opa's en oma's

4 juni 2023 · Leestijd 4 min

Sinds 2004 wordt jaarlijks op 4 juni de 'Nationale Opa- en Omadag' gevierd. Opa's en oma's worden speciaal op deze dag in het zonnetje gezet. En dat doen wij vandaag natuurlijk graag bij onze royals. Want ook veel koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen hebben kleinkinderen waar ze héél trots op zijn. En dat geldt ook voor deze kinderen die maar wat graag met hun opa of oma de hort op gaan.

Oma Sonja en opa Harald

De Noorse koning Harald gaf een liefdevolle speech tijdens het galadiner ter ere van de 18e verjaardag van prinses Ingrid Alexandra. '' Ik heb je dit al vaker gezegd, Ingrid, maar een grootvader mag zijn belangrijkste advies keer op keer herhalen: wees jezelf. En vertrouw erop dat dat genoeg zal zijn - altijd.''  

ANP-450566770
1.BSonja_en_Sverre_Magnus.jpg

De Noorse koningin Sonja is ook dol op haar kleinkinderen. Zo zien we op de bovenste foto Sverre Magnus -de zoon van prins Haakon en prinses Mette-Marit- met zijn oma. Hier gaan koningin Sonja en haar kleinzoon na afloop van de kerkdienst op Eerste Kerstdag 2018 in Oslo, samen naar huis. Ook zien we oma Sonja regelmatig met haar kleindochter Ingrid Alexandra. 

1A.Sonja_met_Ingrid_Alexandra.jpg

Dat koningin Sonja een bijzondere band heeft met haar kleindochter Ingrid-Alexandra zien we ook terug in onderstaande foto's. Hier helpt ze haar met een borduursel op traditionele Noorse kleding. En dat gaat de twee goed af! Een paar weken later zien we Ingrid-Alexandra schitteren in de Noorse klederdracht bij haar geloofsbelijdenis. 

Opa Albert en oma Paola

2._Albert__Paola__Elisabeth_18_jaar.jpg

Enorm trots zijn de Belgische koning Albert en koningin Paola op hun kleindochter Elisabeth als de prinses op haar achttiende verjaardag een indrukwekkende speech geeft op het paleis. En daar hoort na afloop natuurlijk een dikke knuffel bij van opa en oma!

Opa Charles

Oh, wat een trotse opa is prins Charles toch! Dit prachtige familieportret is gemaakt ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de Britse prins in 2018.

ANP-449875930

Vorige jaar tijdens het platinum Jubilee zagen we een aandoenlijk momentje tussen de kleine prins Louis en Charles. Tijdens de feestelijke parade kwam Louis even bij opa op schoot zitten. 

En gelukkig hebben we nog meer plaatjes. De liefde tussen opa en kleinzoons George en Louis spat van het scherm af. 

Oma Beatrix

Prinses Beatrix heeft maar liefst acht kleinkinderen. Op de 81ste verjaardag van 'oma' bracht het Koninklijk Huis deze mooie foto naar buiten. 

4D._prinses-beatrix-met-kleinkinderen-1.jpg

Als troonopvolgster boft prinses Amalia met een oma als prinses Beatrix. Oma en kleindochter bezochten, aan de vooravond van de kroning van koning Charles, samen de receptie op Buckingham Palace . 

Amalia en Beatrix London
Prinses Amalia was voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.

Dat de prinses dol is op haar (klein)kinderen zagen we al in 2006 op onderstaande foto. Een heerlijk spontaan plaatje van oma Beatrix met Luana en Zaria, de dochters van prins Friso (1968-2013)  en zijn vrouw Mabel. 

4C.Beatrix_met_kleinkinderen.jpeg

Opa Juan Carlos en Oma Sofía

5B.Juan_Carlos_en_kleinkind.jpg

De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofía zijn ook maar wat trots op hun prachtige kleindochters Leonor en Sofía. Ondanks dat het voormalige koningspaar een aantal jaar geleden naar het Midden-Oosten is verhuisd zijn ze nog steeds betrokken met hun kleindochters. Vorige week was oma Sofía aanwezig bij heilig vormsel van prinses Sofía. 

ANP-470152994

Oudste dochter Leonor liep hand in hand met haar oma de kerk uit. 

ANP-470153018

Opa Carl Gustaf

Koning_Carl_Gustaf_met_prinses_Estelle_in_Bernadottebibliotheek.jpg

Koning Carl Gustaf van Zweden maakt graag leuke uitstapjes met zijn kleindochter Estelle, om haar voor te bereiden op haar toekomst. Estelle is de oudste dochter van prinses Victoria. De koning nam een aantal jaar geleden met Estelle, in het bijzijn van Victoria, een kijkje in de Bernadotte-bibliotheek in het Koninklijk Paleis in Stockholm. Eerder gingen ze ook al naar het Nationaal Museum en naar de schatkamer van het paleis. 

 Opa Pieter en oma Margriet 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Pieter en Margriet zijn opa en oma van maar liefst elf kleinkinderen. Eerder dit jaar tijdens de 80ste verjaardag van de prinses was een gros deel van de kleinkinderen aanwezig om de mijlpaal. De verjaardag werd gevierd met een optreden van dansgezelschap Introdans in Appeldoorn. 

Foto's: ANP en Koninklijk Huis 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--