Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vakantietip: de schilderijtjes van Rien Poortvliet

18 december 2019 · Leestijd 2 min

Koningin Juliana en prins Bernhard kregen jarenlang een schilderijtje als kerstwens toegestuurd van illustrator, tekenaar en schilder Rien Poortvliet (1932-1995). Al die 24 schilderijtjes zijn deze winter te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, de geboorteplaats van de kunstenaar.

Rien_Poortvliet__Kerstgroet_1969._Koninklijk_Huisarchief_Verzamelingen__Den_Haag.jpeg

Vanaf 1969 stuurt Rien Poortvliet ieder jaar een kerstgroet op een klein schilderijtje aan prins Bernhard en koningin Juliana. Dat doet hij voor het eerst in 1969. Hij schrijft erop: ‘Koninklijke Hoogheid, in plaats van een “hertje in de sneeuw” (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten bent, een “olifantenwens” gemaakt’. Vierentwintig jaar lang zou het koninklijk paar elk jaar een persoonlijke kerstgroet van Poortvliet krijgen.

Lees verder onder de foto. 

De afbeeldingen maakte de kunstenaar op linnen dat hij op een raam spande. Zo werden het echte schilderijtjes. Ieder jaar waren ze hetzelfde formaat, van 20 bij 30 centimeter. 

Lees verder onder de foto's. 

Rien Poortvliet startte zijn carrière bij een reclamebureau. In zijn vrije tijd kluste hij bij als illustrator. Aan het eind van de jaren zestig besloot hij zich volledig te richten op het illustreren. Vooral bekend werd hij met zijn tekeningen van kabouters. Ook kwam er een tekenfilm van, zoals 'David de Kabouter'. 

Behalve de kerstgroeten van Rien zijn ook kerstkaarten van andere kunstenaars (voor andere ontvangers) in het museum te zien. 'Rien Poortvliet, Kerstgroeten voor het koningshuis' is tot 5 januari te bekijken. 

Rien Poortvliet is al eerder bij Blauw Bloed te zien geweest. Het item uit 2015 is hier te bekijken: 

Bron: Stedelijk Museum Schiedam / ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--