Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van belletje tot beëdiging voor koning Willem-Alexander

18 november 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend Emile Roemer ontvangen op Paleis Noordeinde. Roemer is met ingang van 1 december benoemd tot commissaris van de Koning in de provincie Limburg.

De 59-jarige Roemer werd op Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning, beëdigd. Eerder was hij jarenlang lid van de Tweede Kamer en leider van de SP. Na zijn vertrek uit het parlement werd hij waarnemend burgemeester in Heerlen en Alkmaar.

Belletje

Naast de beëdiging pakte koning Willem-Alexander ook de telefoon. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde donderdag dat hij heeft gebeld met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. Zij hebben hem geïnformeerd over de stand van zaken in de kabinetsinformatie.

De formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn donderdag opnieuw bijeengekomen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. De partijleiders en de secondanten blijven daar tot en met vrijdag om verder te onderhandelen over een nieuw regeerakkoord. Informateur Koolmees wil in Hilversum "meters maken", zei hij eerder deze week. In oktober onderhandelden de formerende partijen al een aantal dagen op het landgoed.

Griekenland

Donderdagmiddag was de koning weer te vinden in Paleis Huis ten Bosch. Daar woonde hij samen met echtgenote Máxima een achtergrondgesprek bij over migratievraagstukken in Griekenland. Dit gesprek - in besloten kring - vond plaats ter voorbereiding op het voorgenomen staatsbezoek aan Griekenland. Naast het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid waren diverse organisaties, die in Griekenland actief zijn, zoals Stichting Vluchteling, Bootvluchteling en Movement on the Ground, bij het gesprek aanwezig.

Willem-Alexander en Máxima zijn, als de dan geldende coronamaatregelen het toelaten, van 13 tot en met 15 december in Griekenland. Het is het tweede staatsbezoek in korte tijd. Vorige week was het koningspaar nog in Noorwegen.

Bron: ANP / RVD

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--