Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veiligheidsdienst Jordanië ondervraagt halfbroer koning Abdullah

5 april 2021 · Leestijd 2 min

De veiligheidsdienst van Jordanië heeft een lid van de koninklijke familie, een voormalig adviseur van koning Abdullah, aangehouden voor verhoor. Volgens het staatspersbureau Petra gebeurde dat om veiligheidsredenen. Andere bronnen meldden dat de ondervraging te maken heeft met een poging het land te destabiliseren.

Het gaat om voormalig kroonprins Hamza bin Hussein, een halfbroer van Abdullah, die met steun van een twintigtal anderen mogelijk een staatsgreep zou hebben voorbereid. Abdullah, die het Westen goedgezind is, onthief Hamza in 2004 als troonopvolger, daarmee zijn eigen machtspositie versterkend.

Petra maakte ook bekend dat de in de VS opgeleide Bassem Awadallah, jarenlang een vertrouweling van de koning en onder meer enige tijd minister van Financiën, en Sharif Hassan Ben Zaid zijn gearresteerd. De laatste is eveneens een lid van de koninklijke familie.

Hamza liet zaterdagavond volgens de tv-zender al-Jazeera in een videoboodschap weten dat hij huisarrest heeft en van de legerleiding te horen heeft gekregen dat hij met niemand contact mag hebben. Twee van zijn lijfwachten zijn wel meegenomen. Koning Abdullah kreeg de nodige steunbetuigingen uit Arabische landen, maar ook uit de Verenigde Staten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--