Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Verbannen prinsen' keren na bijna 30 jaar weer terug naar Thailand

16 augustus 2023 · Leestijd 3 min

De Thaise bevolking en pers is in rep en roer want een verloren zoon van de Thaise koning Maha X is teruggekeerd naar Thailand. De prins, Vacharaesorn Vivacharawongse bezoekt na 27 jaar weer zijn geboorteland nadat hij samen met zijn moeder en drie broers werd verbannen. En er is nóg een verloren zoon die afgelopen week zijn geboorteland bezocht.

De moeder van Vacharaesorn Vivacharawongse, Sujarinee Vivacharawongse (de tweede vrouw van koning Maha X) is een voormalige actrice. Ze werd in 1996 verbannen uit Thailand nadat ze werd beschuldigd van overspel. Haar vier zoons vluchtte met haar mee naar de Verenigde Staten. Haar dochter Prinses Sirivannavari bleef achter. Zij groeide op in Thailand en is daar erg geliefd, na een carrière als badmintonster werkt ze nu als modeontwerpster.

Lees verder onder foto's.

ANP-362488513
Thaise koning
Thaise koning Maha Vajiralongkorn met de Franse president Emmanuel Macron, Thaise koningin Suthida en Thaise prinses Sirivannavari Nariratana.
Thaise koning
De Thaise koning samen met zijn tweede vrouw Sujarinee, zonen en dochter, Vacharaesorn staat hier helemaal rechts afgebeeld.

De tweede zoon van de Thaise koning Maha is vorige week na 27 jaar weer in het openbaar in Thailand gezien. Zondag verschenen er op sociale media al beelden van de aankomst van de verloren zoon op het vliegveld Suvarnabhumi in Bangkok.

Tekst gaat verder onder video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vacharaesorn bezocht in Bangkok een tempel en een dagopvang voor minder bedeelden. Ook deelde hij aalmoezen aan monniken uit en zette vissen uit in de rivier Chao Praya. Hij kon op veel belangstelling rekenen van publiek en pers.

Tekst gaat verder onder foto's.

ANP-475271476
ANP-475273805
ANP-475274357

De zoon van de koning, die de afgelopen decennia carrière maakte als advocaat in de VS, stond de media te woord en zei dat het "een droom is die uitkomt" om weer voet aan Thaise grond te zetten. "Al ben ik heel lang weg geweest, ik ben geen moment vergeten dat ik een Thai ben en hoe belangrijk onze Thaise cultuur is."

De tweede verloren zoon

Later die week keerde nóg een verloren zoon terug naar Thailand. Het gaat hier om de derde zoon van de koning, de 40-jarige Chakriwat Vacharaesorn. De twee verloren zonen bezochten afgelopen weekend samen een ziekenhuis en betuigden ze hun respect bij een afbeelding van hun in 2016 overleden grootvader Bhumibol.

Tekst gaat verder onder foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een gevoelige terugkomst voor het Thaise koningshuis

De terugkomst van de twee verloren zoons van de Thaise koning komt op een gevoelig moment voor de Thaise koninklijke familie. De oudste dochter van de koning, prinses Bajrakitiyabha, ligt immers nog altijd in het ziekenhuis nadat ze in december in elkaar zakte en het bewustzijn verloor. Al lange tijd doen geruchten de ronde dat ze hersendood zou zijn.

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-371689846

Koning Maha is inmiddels bezig aan zijn vierde huwelijk. De 71-jarige vorst heeft in totaal zeven kinderen, maar heeft nog geen officiële troonopvolger aangewezen. De 44-jarige prinses Bajrakitiyabha werd door kenners beschouwd als een goede kandidaat.

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-474408978

Terug naar de Verenigde Staten

Het bezoek zou oorspronkelijk tien dagen duren, maar na vijf dagen keerde de twee prinsen weer terug naar huis. Het Thaise paleis heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op het bezoek.

ANP-475584232
De Thaise prins gaat weer terug naar huis.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--